недеља, 16. јун 2013.

ŽIVEO ŽIVOT





Da, čuli ste. Bili smo u gostima kod Nene. Sjajno smo se proveli. Nenu znate, čuli ste i za Čupka, novog člana porodice, tako da ja nemam tu šta da dodam, osim da je njen muž divan čovek, a ćerke dobre, lepo vaspitane devojke i prave lepotice. Šetali smo, brali cveće po Zemunu, obilazili muzeje, naravno, a kad god se ode u Beograd, mora da se obiđe i Filozofski fakultet, jer je na njemu odsek za arheologiju. Čisto da se zna gde će se studirati i eventualno, šta je potrebno za upis, iako do tada, ima vremena. Ali, BAŠ ima vremena.
U bivšoj RK Beograd, je izložba pod nazivom " Živeo život" koja prikazuje kako se to živelo u staroj Jugoslaviji do 1990. Ko god je u prilici, neka ode, jer je osećaj neverovatan. Smeh, suze, pomešana osećanja, pitanja... Svega tu ima.
Ne pripadam generaciji koja zna za taj deo LEPO SE ŽIVELO zato što je Tito bio živ. Ja znam za ono što je došlo posle. Jednostavno, to su neke stvari koje me podsećaju na detinjstvo i rano školovanje. Izložba je organizovana tematski, na puno prostora i ima se šta videti.


 Na ulazu, vodič kroz izložbu.



  Sladoledi koji i sad postoje, pod istim imenom, ali u različitim pakovanjima, a ovde ih možete kupiti, baš u ovim pakovanjima,




 časopisi za sve generacije,

 tristać u kome nisam mogla da se snađem, a čini mi se da to nije bilo tako davno...

 Borosane koje su nosile sve prodavačice i koje su se meni uvek sviđale.

 Moda,
 grb koji su rudari napravili Titu od raznog kamenja. Izgleda prelepo!

 Štafeta mladosti,
 STARTAS patike. Ko ih je imao, bio je glavna faca.

 Ženski časopisi,



 prevozna sredstva i registarske tablice,

 majice sa radnih akcija,

 ZAGI. Njega se sećam, jer sam gledala tu Univerzijadu.

 Sportisti, Moka Slavnić i Krešimir Ćosić,

 prenos utakmice. Neverovatno, zaista!

 Ova slika mi je posebno zanimljiva, jer je gospodin koga vidite ovde, gradio Muzej vazduhoplovstva. Objašnjavao nam je kako je to bilo, do detalja.

 Ko ne zna za Džaju?

 Opet sladoledi. Pogledajte cene.


 Putovanja. Kofer, na tristaća i kreni!

 Ovaj mlin me je ODUŠEVIO!!! Totalno sam zaboravila na njega!





 Ovo smo jeli, pili, koristili,

 dan provodili u dnevnoj sobi, koja je izgledal ovako,

 prali veš u ovome...

 Ovo je bila sjajna ideja, čija god da je.

 Mate Parlov,

 mirisi,

 emisije,

 džuboks, koji je bio dovoljan da se napravi žurka,

 učionica,

 gitara, posteri, muzika...




Ovde su mi baterije bile pri kraju, ali sam uspela u bioskopu da snimim ovo. Inače, stolice u bioskopu su iz čačanskog bioskopa "Sutjeska", iz 1950 godine. Drvene, na sklapanje...

Ima tu još mnogo stvari koje je lepo videti i koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Bio je to svakodnevni, lep život, ispunjen očekivanjima. Jednostavan, ali lep i sadržajan. Ciljeva je bilo mnogo, ni jedan nije bio nedostižan. Kako ovo sve izgleda nekome ko ima 9 godina i ko ne zna za život bez mobilnog telefona, interneta? Pa, izgleda mu lepo, ali čudno i pomalo smešno.

39 коментара:

  1. O bože, kakav povratak u detinjstvo!! Pojma nisam imala da se održava ova izložba!! Fantastična ideja, toliko uspomena odjednom da sam odmah odlutala... Nadam se da ste se divno provele kod nas u gradu, a i da ćete se naredni put javiti da se vidimo. :))

    ОдговориИзбриши
  2. Savršena reportaža.
    Lepo sam napisala da ćeš ti to bolje :)

    ОдговориИзбриши
  3. Neki dan na Tv-u vidim najavu ove izložbe,odmah smo komentirali kako bi bilo super to vidjeti,kako je sigurno zanimljivo itd..i evo ne mogu vjerovati tvoj post upravo o tome..stvarno sam oduševljena,divno si sve prenijela baš divne uspomene na neko vrijeme koje je imalo svoju čar u svemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao da ti čitam misli! Šalim se, zaista je lepo videti tu izložbu i ako budeš u prilici, nemoj je propustiti. Ima tu još mnogo stvari koje nisam stavila u ovaj post. Recimo, neki stari hitovi, pa pevači iz mladih dana, klikeri...

      Избриши
  4. Анониман16. јун 2013. 22:33

    Nostalgičan post, i samo ga ti možeš dočarati.Tekst propraćen fotogrfijama vratio me je na te za mene divne i bezbrižne dane, setila sam se svake sitnice iz tog vremena. Svakako da je i to vreme imalo svoju čar, pa svaka mladost je lepa. Valja se nekad prisetiti prošlosti ili bar ne zaboraviti. Nadam se da ste se lepo provele i zabavile. Puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, lepo smo se provele. Šta reći? Izložba je fenomenalna. Treba osetiti tu atmosferu.

      Избриши
  5. Baš je zanimljivo! Dobro si rekla, svaka čast onome tko se sjetio... stvarno je lijepo napravljeno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prelepo je. Ne mogu ti opisati kako je tamo. Sva ta atmosfera, pa igrqačke kojima smo se igrali, pa neke stvari na koje smo zaboravili... Treba to videti.

      Избриши
  6. Zanimjliva izložba, obuhvaćene su razne sfere života. Meni je život u tom periodu bio lijep i ugodan, rado ga se sjećam. Divno si sve poslikala i snimila, tako da i mi što ne možemo vidjeti tu izložbu vidimo dio eksponata.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledala sam da što više slikam, između ostalog i zbog ljudi koji ne mogu da dođu, a i jednostavno je lepo. Sve je lepo. Znala sam da će nas sve manje ili više podsetiti na ono što je prošlo. Olimpijadu u Sarajevu kao da sad gledam.

      Избриши
  7. Izložba je sjajna ideja da se neki (malo stariji) podsete kako je bilo, a neki (malo mlađi) upoznaju sa tim vremenom i konačno shvate o čemu "matorci" pričaju, mada....ono najvažnije zbog čega ja pamtim ono vreme ova izložba nije mogla da dočara - a to je sigurnost, bezbrižnost i sloboda kretanja koju smo imali. Mojim klincima još nije jasno kako si to mogao mirno da prespavaš celu noć na klupi u parku i da te niko ne pipne. Obično me pitaju - A ti si kao prespavala, pa znaš...daj kevo, odavno smo prerasli bajke !!!
    Sve u svemu oslična izložba, odličan provod i jedna zamerka...stvarno si mogla da se javiš da se vidimo bar na pet minuta. Ženo bila si mi na minut od kuće ! :)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si što mi to zameraš, ali planiram još neki dolazak i pričala sam sa Nenom, da onda okupimo sve blogerke i da se lepo provedemo. A što se tiče spavanja na klupi, o tome svi pričaju. Sad, neko na klupi, neko ispod bandere, neko na ulici, ali svi imaju istu priču. Izvini, ali meni je teško da poverujem. Verujem, ali ja to nisam doživela.

      Избриши
  8. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  11. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  12. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  13. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  15. Svaka ti čast! Vjerujem da je izložba jedinstvena i jako dobra. Prema ovim slikama i tvom tekstu dobila sam dojam da sam i ja tamo. Hvala ti na tome.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu. Nikad se ne zna, možda izložba bude i u Hrvatskoj, a da je lepa-lepa je!

      Избриши
  16. i ja bih to rado vidjela! mogu ti reći da sve skoro svega jako dobro sjećam,većine proizvoda, sportaša, čak i novina. ideja sa otvorenom kuhinjom i učionicom je odlična!
    današnjoj djeci to vjerovatno nije toliko interesantno, izložba k'o izložba, ali bi se zato moja generacija mogla dobro nasmijati.
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, sve je divno. Od početka do kraja, nemam reči! I ja se sećam skoro svega, a mom detetu je bilo zanimljivo. Samo je meni čudno kako nije znala da je FLIPER fliper, isti onaj koji je viđala na kompjuteru i kako ne zna za brojčanik koji se okreće. Baš sam je pitala zar nema nimalo logike? Ali, nama to izgleda tako, njima je to strano. Sve što nije na dugme i nema čip.

      Избриши
  17. Što treba za upis, a dobra je :) Ja se ne sjećam baš svega, ali evo recimo startaske su opet popularne, imam i ja jedne, onda sam glavna frajerica :) A borosane, baš sam nedavno komentirala s mužem kako su to nosile sve prodavačice, čak se i on sjeća iako je živio u Njemačkoj...Baš ste se dobro provele, uživajte i dalje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj, molim te, to sa upisom je ozbiljna stvar! Kad je ušla na faks, bila je izgubljena, nije znala gde gleda, sve joj je bilo kao u snu. Njena strast ne popušta, naprotiv, sve je veća i veća.

      Избриши
  18. Анониман18. јун 2013. 04:18

    Un hermoso paseo, preciosas fotografías muy ilustrativas!
    te dejo un fuerte abrazo!

    ОдговориИзбриши
  19. Ma vi ste se super provele :) Sladoled "cmok" mi je bio omiljen..mmm :)))

    ОдговориИзбриши
  20. Одговори
    1. Nema Na čemu, zadovoljstvo mi je da ono što mi se dešava podelim na blogu, a i znam da će se mnogima svideti.

      Избриши
  21. Great walk through history, children learn all around very quickly. Big and grey kisses, cold rain and more rain... Mr Winter is here.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I do not like winter! But I send to you sunny hugs. This exibition is walk trough life and childhood.

      Избриши
  22. ajme koji povratak u prošlost! super je vidjeti stvari koje su nam nekada bile sjajne i sastvani dio života, a danas u kategoriji retro i vintage! Iako,podsjećaju me i da vrijeme neumoljivo teče...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vreme teče, i treba da teče. Ne bi bilo dobro da je drugačije, a ove stvari su fenomenalne! To je sve što mogu da kažem. Bude neki čudan osećaj. Nedefinisan.

      Избриши
  23. Анониман24. јун 2013. 09:18

    Baš mi je drago što ste se ovako lepo provele devojke, ali mi je žao što ne bejah tu... Čekam vaš naredni dolazak.

    ОдговориИзбриши
  24. Samo cu jedno reci - volela bi da sam bila na toj izlozbi!

    ОдговориИзбриши