субота, 22. септембар 2012.

A to je KUPUSIJADA!

Da, kupusijada, koja traje tri dana, a samo ime kaže o čemu se radi. Bila sam samo jednom i dopalo mi se. Atmosfera je prava, vašarska, baš kao nekad, a kupus-da ne pričam!  Naravno da nisam gladna kad pođem od kuće, ali u roku od petnaest minuta, koliko treba da se stigne do Mrčajevaca, čim osetim miris, ja sam gladna kao nikad u životu! A tek moja ćerka! Ona je gladna tri dana pre toga. Ustvari, čim najave kupusijadu, ona je  gladna.



 Kao što vidite, kupus se sprema na tradicionalčan način. U zemljanim loncima, na žaru, a i čitav ambijent je urađen u istom stilu. Sa svih strana muzika, a bilo je tu još mnogo stvari koje vredi videti i ljudi sa kojima je lepo pričati, a o tome da se proba kupus iz zemljanog lonca, i da ne govorim, jer to se podrazumeva, zar ne?



























Sve ove hand made stvarčice koje sam slikala, a bilo ih je mnogo više, mi se dopadaju. Jako su lepo urađene, nisu skupe, prodavci su mnogo ljubazni, ali najzapaženiji proizvod, bile su ove majice.

Pogađate zašto? Da li su i vas nasmejali ovi natpisi?


Nadam se da sam čitaoce mog bloga (mislim na one iz inostranstva), bar delimično upoznala sa Srbijom.









I za kraj, samo da vam kažem da je bilo i veselo. Opet, tradicionalno, gostuju  razne folklorne grupe, čiji je zadatak čuvanje tradicije, kroz pesmu, igranje, muziku. Bili su razigrani i oni i publika. Istina, malo ko može da ne zaigra uz ritam dvojke, koliko god mu druga vrsta muzike bila "bliža". 

35 коментара:

  1. Zanimljivo je, veselo, šaroliko, ima svega. Uostalom, najbolje da se lično uveriš, pa sledećeg septembra dođeš na kupusijadu. Šta misliš o tome?

    ОдговориИзбриши
  2. Cim neko spomene kupus,ja vec osecam miris,valjda sto ne smem da ga jedem.Fantasticno si uradila slike,sadrzaj bez komentara!Stolice i hoklica na maloj slici,majstorija prava!Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ma kakvi, jela bih ga po cenu života!

    Stolice su prelepe, pravo drvo a nisu ni skupe, pričala sam dugo sa čovekom koji ih pravi. Bilo je i pletenih stvari sa Zlatibora, ali meni su tvoje stvari kud i kamo lepše i bolje, što se ideje i izgleda tiče.

    ОдговориИзбриши
  4. Kupusijada!! Nikad čula... meni ovo izgleda kao nešto jako veselo, toplo, s puno duše... i da, natpisi su me zbilja nasmijali:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I jeste, baš tako. Veselo, lepo, ukusno. Izvoli, sledećeg septembra i lično se uveri.

      Избриши
  5. Pa, svašta je tu bilo, i da se jede, i da se pije, i da se gleda, i da se obuče, i da se zaigra, da se razmijeni koja "pametna" sa drugima. Moja mama je uvijek za zimnicu tražila kupus iz Srbije, govorila je da je najbolji, i zaista, ovde gdje živim sad, i pored svih mogućih ponuda, "onakvog" kupusa nema,ima, naravno, trista drugih čuda, pa ne smijem da se žalim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam tačno našta je mislila tvoja mama, jer i mi ostavljamo baš takav kupus za zimnicu. Ostavljamo beli kupus, a meni je najlepši onaj roze. Ne znam kako se zove, ali kad sam bila mala baba i deda su samo njega ostavljali.

      Požali se, slobodno, sve ću te razumeti, jer ja sam u Holandiji kupila kupus koji nisam mogla da isečem. Na kraju sam ga odnela u mini zoo park i bacila konjima. Veruj mi, jedva su ga savladali.

      Избриши
  6. Vidim da se dobro zabavljaš:) Nisam znala da si ljubitelj kupusa haha. A moje cure jučer otputovale na Dane kiselog kupusa u Vidovec, blizu Varaždina. One kažu da je tamo ludnica preko vikenda; svakakva jela od kupusa, demonstacije kiseljenja, koncerti, ples i sl.Čak se i publika gađa sa naribanim kupusom, čujem. Tata ima kaže da donesu malo kupusa kući(u kuferu haha), ali one redovno zaborave.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima kod nas zabave na pretek a svi kukaju na krizu. Kakva kriza, nema šanse, Balkan je to!

      Ovde možeš i da kupiš da poneseš, a kad sve to prođe, četvrtog dana, ono što je ostalo, deli se besplatno. Ljudi obično ostave neki dinar, znaš kako, red je.

      Što duže stoji, sve je lepši, a kod nas je to tradicija. Zemljani lonci su ručno rađeni, od prave gline, a ona upija miris dima i to daje taj poseban ukus kupusu.

      Ako kupuješ zemljane posude iz Srbije, prave su jedino one koje su toliko teške da ne možeš da ih podigneš i pravljene su u Zlakusi u okolini Užica. Sve ostalo je falš. Ima i onih posuda manjeg formata, čisto da ne nosiš kupus u koferu.

      Избриши
    2. haha, sad si me nasmijala :))) zamisli lonac kupusa u kuferu :)
      i da znaš da sam ogladnila, a vrime za spavanje...
      kad budem kupovala zemljane posude, idemo skupa u kupovanje!

      Избриши
    3. Važi, čekam te pre naredne kupusijade i idemo u kupovinu! Razmisli o tome, ali ozbiljno. Kad bude pasuljijada, a uskoro će, to ti je prilika da dođeš i zabaviš se.

      Избриши
  7. Ja sam ti veliki,veliki gurman,u kuhinji sam najsretnija,volim i kupus i čula sam za svadbarski kupus koji se sprema u Srbiji,i znam da se dugo kuha i poseban je,evo i kreće mi voda na usta dok sve ovo pišem.
    Uglavnom bilo ti je super sudeći po slikama,veselo i sito,a ovaj kraj osim kupusijade proslavio je i slavni pjevač tako da mi je poznato i to..veliki pozdrav,krasan post kao i uvijek:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ima dosta poznatih iz ovog kraja i oni, uglavnom, dolaze na Kupusijadu. Bilo je lepo i ukusno i mirisno i ko bi tome odoleo? A taj kupus jeste poseban zbog načina pripreme. Mi ga pripremamo često, ali ću ti poslati slike kad ga budemo spremali, da vidiš kako to izgleda, pa pokušaj. Suština je u zemljanom loncu i kuvanju na žaru.

      Избриши
  8. Tu bih ja mogla, ja obozavam kupus na sve nacine :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvoli, čekamo te. I ko ne voli kupus, ovaj bi sigurno jeo i zavoleo. Nemoguće mu je odoleti.

      Избриши
  9. Thanks, I will be your follower with pleasure.

    hugs

    ОдговориИзбриши
  10. Iscrpno i zanimljivo nas obaviještavaš o svakakvim događajima u tvom kraju, prava si dokumentaristica:))Uvijek uživam čitajući i doznam svašta novo. Kakav je to kupus u pitanju, svježi ili kiseli, ili oboje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pitanju je kiseli kupus koji se kuva u zemljanom loncu, na žaru, napolju. Pun je mesa i slanine, znaš već kako to u Srbiji ide. Uz njega služe proju ili domaće lepinje, kako ko voli.
      Pišem o svemu, jer ne bih da ljudima ispiram mozak isključivo mojim radovima i bezličnim tekstovima u par rečenica. A i mnogo toga me zanima, svestrana sam. Dakle, moj blog je ono što sam ja ustvari.

      Избриши
  11. Jako mi se sviđa i super je kada se ovakva događanja održavaju da nas malo podsjete na prošlost i tradiciju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, a posle večere bi mi dobro došao neki od tvojih slatkiša koje si pravila.

      Избриши
  12. Jaoo, sto ovo lepo izgleda! Sve je divno jos da si malcice povecala slike da jos vise uzivamo!

    ОдговориИзбриши
  13. "Vrati se , sve ti je oprošteno...! , koma čovječe.Bila bi mi fora pojaviti se u školi s takvom jednom majicom: dok kolegice nose otisnutog Miki Mousa ja bi stavila druga Tita, he,he,he.Al` bi popadali na stražnjice i ne znam kako bi cijela priča završila , ali ja bih bila originalna!!!
    Nikada čula za kupusijadu, ali mi ideja izgleda odlična:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tih majica ima svuda. Ljudi ponesu mašine i na licu mesta lepe natpise. Da, bila bi originalna, a još je bolje ovo SAMO VAS GLEDAM, MAJKU VAM BOŽJU.

      Sledećeg septembra, pravac Mrčajevci. Na kupus i za majicu. OK?

      Избриши
  14. interesting story Natascha, Warm greetings Dietmut

    ОдговориИзбриши
  15. Ôi minha amiga! Pelo que eu pude perceber, trata-se de uma festa típica que se estende por alguns dias e o prato principal é a Kupusijada! Andei pesquisando, mas não consegui entender muito bem os ingredientes.... Deve ficar gostoso! Um início de semana iluminado!
    Abraço fraterno e carinhoso!
    Elaine Averbuch Neves
    http://elaine-dedentroprafora.blogspot.com.br/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sour cabbage, more meat, bacon, and cooking long. Suggestion: You are come to Serbia next year and taste our speciality. OK?

      Избриши
  16. Nikad na kupusijadi nisam bila, a u Mrčajevcima jesam, samo u pogrešno vreme.
    Hvala za ovaj divan izveštaj :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sledeću Kupusijadu ne propuštaj, nikako! Dogovoreno?

      No, ako nisi bila onda bar pusti snimak, odigraj kolce i biće ti lakše, a dogodine čitamo tvoj izveštaj sa Kupusijade.

      Избриши
  17. Wowww...such an amazing event, great food with a cozy ambiance to match! I really love traditional events!!

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Great! We are waiting for you next september for this event.

      Избриши
    2. I wish I could go, but I live in Portugal and it's too far and too expensive for me to go there! Anyway we have very similar events here in Portugal ;)

      x♥x♥

      "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




      Избриши
    3. O, world is small, and we never know where we can get there! But some important fact is FRIENDS!

      Избриши