недеља, 13. мај 2012.

Hajde da pričamo o...

Zavole bela mirisna ruža crni bodljikavi trn. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da je ruža zavolela trn?

I kada  mu  ona u jednu bisernu zoru reče kako ga voli, on se grohotom i prezrivo nasmejao. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da se trn prezrivo nasmejao?

A kada jednoga dana neko htede ubrati belu mirisnu ružu, trn mu izbode ruke. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da mu je trn izbo ruke?

Ovo je pesma Desanke Maksimović, a ja sam, inspirisana vašim komentarima o ružama na tanjirima iz prethodnog posta, pronašla ovu pesmu. Meni se sviđa, a vama?

Htela sam da pričamo o poeziji, ljubavi, knjigama, cveću, o tome kako doživljavate ružu i trn iz ove pesme, o svemu, eto... Ne, nije ovo čas književnosti, niti sam tako zamislila ovaj post, već hoću da komentarišemo međusobno, da svačiji komentar dobije odgovor, ali ne samo moj, da ovo bude prava pravcata diskusija, ako se slažete. Po meni, kroz odnos ruže trna se vidi psihologija žene, kao i psihologija muškarca. Uostalom, i Jung je to posmatrao kroz arhetipove i na osnovu likova iz mitologije tumačio mušku i žensku psihu. Ali ja se neću upuštati u teorije velikih umova sa polja psihologije, već ću govoriti sa ličnog aspekta. Pa, da krenemo, biće zabavno!

27 коментара:

  1. Анониман13. мај 2012. 21:18

    Mila Iskrice, jas iskreno ovoj trn go dozivuvam kako zastiten lik na ruzata, konkretno taa ubava ruza e za da zivee a ne da se ubere, zatoa postoi toj trn da ako sakas da ja uberes on da te ubode i da ja ostavis ruzata da zivee. Isto kako i vo ljubovta sekogas silen pol se mazite i deluvaat zastitnicki kon zenata, bas isto kako ruza i trn. Inaku jas sum poetesa i pisuvam poezija i proza. PJulija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li bi mogla da nam kažeš nešto o svojoj poeziji, da podeliš sa nama neku svoju pesmu? Ili tuđu a koju voliš?

      Избриши
  2. Drago mi je. I ja volim da pišem. Hvala ti na komentaru. Znači, ti misliš da je ruža kraljica, a trn njen vitez i zaštitnik, kao što bi muškarac trebao da bude ženin heroj, vitez, oslonac, zaštita. I ja sam pristalica tog, da kažem, romantičnog shvatanja. Da li grešim, ne znam, ali je činjenica da svaka žena želi baš takvog muškarca.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман13. мај 2012. 22:37

    Iskrice, zanimljiva je tema za diskusiju, pa hajde da se i ja ukljucim :) Interesantna je simbioza dve tako velike suprotnosti - neznih crvenih, belih, zutih itd. mirisljavih latica i sa druge strane tvrdih i ostrih, crnih trnova. E sad, zasto je priroda nagrdila ruzu takvim trnjem - ne znam. Mozda je trnje stavila kao pretnju onima koji zele da je uberu? Da takvu lepoticu mogu da "uberu" samo oni koji se ne boje trnja? ...Pozdrav Darko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo Darko. Mnogo mi je drago što si se ukljucio u diskusiju, da čujemo kako to izgleda iz muškog ugla. Za svaku pohvalu. Sviđa mi se tvoje mišljenje, koje se rekla bih, iklapa u ono prethodno rečeneo, a to je da je trn zaštitnik ruže. E, sad, da li je ruži dao trn ili trnu ružu, ne znam...

      Избриши
  4. POESIA DELLE ROSE
    Un giorno una donna
    disse al suo amato:
    "Se il mio amore consideri puro
    una rosa rossa domani
    donami al tramonto;
    Se il mio amore reputi assoluto
    una rosa gialla domani
    donami al tramonto;
    Se il mio amore giudichi eterno
    una rosa blu domani
    donami al tramonto."
    L'indomani la donna spirò
    e sulla sua tomba l'amato
    depose un serto di fiori.
    Ed ancora oggi essi
    giacciono sul suo feretro:
    un mazzo di rose
    bianche ed appassite
    bagnate di lacrime incolori.
    Carlo MONACHINO

    Moj slobodni prevod:

    Jednog dana,jedna žena
    rekla je svom dragom
    Ako moju ljubav smatraš čistom,
    jednu ružu crvenu mi pokloni
    sutra, na zalasku sunca;
    ako moju ljubav vidiš kao neograničenu,
    jednu ružu žutu mi pokloni
    sutra, na zalasku sunca;
    ako moju ljubav ocjenjuješ kao vječnu,
    jednu ružu plavu mi pokloni
    sutra, na zalasku sunca.
    Sutradan žena izdahnu
    i na njen grob dragi
    položi vijenac cvijeća.
    I dan danas oni
    leže na njenom odru;
    buket ruža
    bijelih i uvelih,
    natopljenih suzama bez boje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pesma je prelepa, ruža ima jaku simboliku u stihovima. Uostalom, kao i u životu. Možda ne znamo govor cveća napamet, ali za ružu je sigurno. Njeno značenje prvo naučimo.

      Избриши
  5. It is a beautiful song, although the translation does not let me understand the entire message clearly. I also believe in your romantic idea: the rose is a queen and the spine is her knight protector.
    I let you a beautiful poetry of Becquer:


    Tu aliento es el aliento de las flores;
    tu voz es de los cisnes la armonía;
    es tu mirada el esplendor del día,
    y el color de la rosa es tu color.

    Tú prestas nueva vida y esperanza
    a un corazón para el amor ya muerto;
    tú creces de mi vida en el desierto
    como crece en un páramo la flor.


    Just wonderful! Hugs, happy start to the week.

    ОдговориИзбриши
  6. Eto, imamo nekoliko mišljenja. Koje odobravate, a koje osporavate? Zašto? Šta vi mislite?

    ОдговориИзбриши
  7. Ja bih se slozila sa Julijom,trn je zastitnik ruze,da bi ostala u zivotu duze,jer se divimo njenoj lepoti,ali kada hocemo da uzmemo,ipak se plasimo uboda.Isto je i kod ljudi,covek je zastitnik zeni,ne sme joj svako prici kada vidi da je sa svojim "vitezom'.

    ОдговориИзбриши
  8. Sve žene žele zaštitnika, viteza, to je činjenica, a po pitanju pokazivanja osećanja mislim da su otvorenije, kao ruža. Darko govori iz muškog ugla, sa stanovišta viteza. Da li to viteštvo podrazumeva pokazivanje osećanja ne rečima, već delima? Da li samo najhrabriji zaslužuju ružu, i da li je u životu uvek tako?

    ОдговориИзбриши
  9. La rosa è il fiore che preferisco! buon inizio settimana...ciao

    ОдговориИзбриши
  10. Darko said just bravest can take roses. What do you think about it? hugs

    ОдговориИзбриши
  11. Prekrasni stihovi. Doista volim kratke priče koje me tjeraju na razmišljanje i promišljanje. Preljepa ruža čija ljepota ne bi došla do izražaja da je i trn lijep,pa bi se mnogi upitali što će joj on, a s duge strane, ne bi mogla opstati bez njega. Jer istinska ljubav krije se unutra...

    ОдговориИзбриши
  12. Da, ovi stihovi baš teraju na razmišljanje. Jednostani su a tako sadržajni. Za ljubav je potrebno mnogo više od lepote. Slažem se sa tobom.

    ОдговориИзбриши
  13. Ja uvijek volim razmisljati dubokoumno. Ali sa rijecima sam uvijek bila na Vi. Tako da kad god pokusam napisati ono sto osjecam ne ispadne to to. Samo jednom sam to uspjela, ali ne u potpunosti ni tada. Pjesma mi se svidja. i bas o njoj imam svoje neko misljenje. Ali mislim da je ipak bolje da ne pokusavam :)

    ОдговориИзбриши
  14. Sigurna sam da umeš! ali sto posto sam sigurna! Po nekad čovek nije svestan koliko može, a po nekad ga blokiraju druge stvari, kao što su stid, strah da ne pogreši, da ne ispadne smešan. Sve je to normalno, ali govorništvo, kao veština, oduvek je bilo cenjeno, i trebalo bi da ga vežbaš baš na ovaj način. Sa svima nama, ovde, a kasnije i u javnosti, uživo. Ne boj se, nije ovo školski čas, a treba čuti i mišljenja mlađih isto kao i starijih i iskusnijih. Čekamo tvoj komentar!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман14. мај 2012. 22:53

    Auuu, sto ubavi stihovi...se naeziv dodeka gi citav! Zosto? -Neznam... ama mene ova me potseti na lepotica i zver.
    Mislam deka vo sekoja ljubov se privlekuvaat sprotivnostite ,pri sto se nadopolnuvaat edna so druga.
    Vo ovoj slucaj ubavinata ja dobila silata i obratno. Taka e i vo zivotot, a nepovtorlivata Desanka toa prekrasno ni go prenela.
    Cestitki za izborot na temata :)

    ОдговориИзбриши
  16. Pa, može biti asocijacija na lepoticu i zver, činjenica da prava ljubav ne zna za granice.

    ОдговориИзбриши
  17. Dearest Natasha,

    Indeed, the rose is the QUEEN of flowers! My all time favorite flower, regardless its thorns it is worth it.
    Have a great week ahead.
    Love to you,

    Mariette

    ОдговориИзбриши
  18. U romanu ''Ime ruže'' Umberta Eka, glavni lik daje ime ruže ženi koja je bila njegova jedina ovozemaljka ljubav , a kojoj čak nije znao ni ime (za one koji nisu citali knjigu ili gledali film, glavni junak je franjevački svestenik). Umberto Eko je u ovom slučaju ruzu kao filozof podigao na pojam ideje. Da li iko treba nekome da objašnjava sta je ruza? Ne, naravno! Svi odmah imamo sliku tog cveta i osetimo njegov miris, setimo se i bodlja. Pa, da li je pisac mogao da da bolje ime zeni koja mu je nesto znacila? Da li je zaista bilo bitno kakvo je njeno pravo ime, ako je takav utisak ostavila na jednog čoveka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, nije mogao naći lepše ime. Ni bolje ni slikovitije, jer ruža ostaje ruža... Jasno je šta ona znači.

      Избриши
  19. Divan post, savršena tema, odlične i zanimljive diskusije.
    priroda je čudo, ništa nije slučajno tako kako je Stvoritelj načinio, sve je sa razlogom.
    Za lepotu i za uspeh i zadovoljstvo, treba malo i rizikovati, kao kad želimo da uberemo ružu, možemo i treba da budemo pažljivi, pa ćemo uspeti da izbegnemo ubod trna, ali prihvatamo rizik da u ostvarenju svojih želja nekada budemo i povređeni. Namerno ne pišem da borimo i mučimo, to nije svrha, avrha je prihvatenje., ljubav i zahvalnost, a sve što shvatimo teškim i biće nam teško i obrnuto.
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi na ovom divnom komentaru. Ne postoji ruža bez trna, možda je u tome draž?

      Избриши