понедељак, 10. децембар 2012.

Pripreme počinju


 Bliže se praznici. Sve je u znaku toga, a ja sam, sve do danas bila po malo lenja.
Ustvari, nije to lenjost. Zapravo, ne znam ni ja šta je, ali držalo me sve do danas, jer sam spremala ispite, učila, a šta sam naučila-videćemo.

U petak smo imali radionicu i kao što sam napisala na FB, ova grupa mora na popravni. Znam da mogu mnogo bolje, a znaju i oni. Jednostavno, nije bio njihov dan. To se dešava, nema veze, a možda sam i ja previše zahtevna. Prijatelji su mi rekli da jesam, pa po tome sudeći, moram i ja na popravni.
Svejedno, mnogo volim tu dečicu i lepo mi je sa njima. Ne bih volela da se ljute na mene, jer sve što im pričam i sve što radim je u najboljoj nameri, a to će shvatiti, ima vremena...

Paketi knjiga su stigli, biblioteka sa formira, a kako će sve to izgledati videćete, jer sada želim da se zahvalim svima koji su nam pomogli i da im kažem da su knjige došle u prave ruke.

A ja, kao što rekoh, počela sam sa pripremama za praznike, a jedino što sve to kvari, jeste moj foto aparat koji polako otkazuje, pa slike ne izledaju baš kako bi trebalo, osim kad se slika u mraku.


                                                Napravila sam nekoliko čestitki. Za početak...
 A pošto se čuda dešavaju onima koji veruju u njih, ja se nadam da će Deda Mraz, kad uzme keks iz ove kutije i popije mleko iz ove čaše, razmisliti o mom foto aparatu.

A ako i ne bude tako, nema veze. Dobroj atmosferi će svakako doprineti  detalji poput ovih tanjira,


                                                 
                                               
ili ukrasa za girlandu koje sam započela.

A onda, ulazim u sobu gde moja ćerka vredno uči. I? Imam šta i da vidim. Dete-čita li čita! I to ni manje ni više, nego o zabranjenoj arheologiji. Ćoše radnog stola je sredila, onako, u njenom fazonu, a to znači globus, kompas i ostali prateći materijal.  "Dobro je", pomislih, "što nema detektor za metal ili mikroskop koje toliko želi, inače bi i njih stavila na jelku". 
I onda pita ona mene, a ja pitam vas KAKO SE ZOVE STRUČNJAK KOJI PROUČAVA KINESKU KULTURU?

Nešto mi sa Kinom ne ide. Nikako...

A nije retoričko pitanje, očekujem odgovor...


21 коментар:

  1. Pa polako se ti uživljavaš u prazničnu atmosferu, ali obaveze su obaveze, na prvom mjestu...i ima još vremena da sve stigneš...sve ovo šta sam ja dosad napravila je bilo za izložbu u knjižnici, a za sebe baš ništa...Jeste našle Zabranjenu arheologiju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Toji radovi su mi se baš svideli. A to obično bude tako, za sebe radimo na kraju.

      volim praznike i sve detalje koji podsećaju na to, bez toga ne ide...

      Našle smo neke tekstove, tj. našla je i veoma su zanimljivi.

      Избриши
  2. "Sinologija je znanost koja se bavi proučavanjem Kine.
    Riječ sinologija dolazi o latinske riječi Sinae (Kina, Kinezi) i grčke riječi logos (fil. jedan od osnovnih pojmova grčke, a zatim i drugih filozofija, najčešće u zn. uma, riječi, istine, zakona svijeta).
    Primarni interes sinologije kao znanosti je proučavanje modernog i klasičnoga kineskoga jezika u svim vrstama govora i pisma, kulture, tradicije, društva u užem smislu, povijesti, umjetnosti, književnosti, religijâ, politike, ekonomije, međunarodnih odnosa i svih ostalih elemenata tradicionalnog i suvremenog kineskoga društva.
    Sinologija je interdisciplinarna znanost, a kao osnovne metode koristi filološku metodu, ali i metodologije drugih znanosti ovisno o području i disciplini kojom se stručnjak bavi (povijest, sociologija, etnologija, antropologija, ekonomija, književnost i sl.)
    U Europi sinologija se često naziva i Kineski studiji, no u Sjedinjenim Američkim Državama sinologija je polje unutar Kineskih studija. U Kini za sinologiju najčešće se rabi naziv hanxue (汉学).
    Za bavljenje sinologijom nužno je dobro poznavanje kineskoga jezika u govoru i pismu, ali i metodâ suvremenih znanosti. Širina znanja o Kini također je nužna."

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Ana, puno ti hvala. Nisam bila voljna da pretražujem enciklopedije u tom momentu, a pitanje došlo otuda što je čitala tekst o zabranjenoj arheologiji de se pominje Kina.

      Slažem se da je njihova kultura jako stara, da imaju tradiciju dugu hiljade godina i da su za mnoge stvari koje mi danas koristimo oni znali davno. Filozofiju i da ne pominjem, ali prosto rečeno, nije mi to blisko niti zanimljivo. Poznajem sve to onoliko koliko stvar opšte kulture nalaže, a nikad nisam ni imala želju da to proučavam.

      Избриши
  3. Uzivala sam u ovom postu,primecujem da si bas vesta sa recima,kako lepo vodis pricu.Meni se dopadaju deciji radovi,pogotovu sa prve fotografije,samo napred:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Bojana. Nisu im loši radovi, samo sam kod ove nošnje očekivala više, s obzirom da je to motiv koji nam je blizak i koji pruža mnogo mogućnosti. Njima se više sviđa kviling, to im je najzanimljivije za sad.

      Избриши
  4. Čuj što se tiče djece, možda i trebaju na popravni ali u tome i jest smisao jer ako ne griješe neče ni naučit onako kako treba, kao i mi :)
    Učimo se dok smo živi a djeci to najlakše ide jer upijaju kao spužve, i oni imaju svojih loših dana, bit će bolje :)
    Svi radovi su ti stvrano interesantn i lijepo si ti to sve uradila a što se tiče kineske kulture neznam baš ništa, uglavnom dobila si odgovore tako da ne treba da i ja tražim :)
    Lijep pozdrav i ugodan ostatak dana ti želim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Popraviće se oni, znam, ali je važnije od svega toga da smo svesni greške, jer jedino tad možemo da je ispravimo. Nije toliko važno ono što se vidi, u ovom slučaju radovi, koliko je važno ono što se ne vidi, a to su naše misli i shvatanja, naš karakter.

      Zajedno smo ustanovili da je moglo bolje i važan je taj odnos i komunikacija koju imamo i sa sobom i sa drugima. To su samo radovi, nije pitanje života, ali od malih stvari se počinje.Uostalom, nije ljudski ne pogrešiti, svi grešimo. Pa i ja moram na popravni, zar ne?

      Ana mi je dala kompletan odovor i lepo je što uvek naučimo nešto novo kroz ovo naše druženje, a sa snimaka na tvom G+ profilu, takođe smo naučili kako se prave neke stvari.

      Sve u svemu, ŠTA BIH JA BEZ VAS?

      Избриши
  5. Meni su radovi baš slatki... Popraviće se oni, tek su otkrili šta sve mogu i umeju.
    Pripreme za praznike su vidim u toku i jedva čekam da vidim kako ste ukrasile. :))
    Pozdravčić!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radimo, radimo... Malo nas ometa sneg, ali prilagodićemo se.

      A što se radova tiče, slatki su i očekujem da se poprave i oni a i ja neću biti toliko zahtevna. Tek su počeli, u pravu si. Treba tek da shvate šta se traži od njih, a ako uzmemo u obzir da nisu imali ranije radionice, ovako često i na ovakav, ozbiljniji način, onda je jasno kako na to gledaju. Ja imam drugi cilj i vodim ih drugim putem.

      Избриши
  6. Znam da sam već rekla, ali ova dečica su sjajna :) a po radovima učiteljice vidi se i zašto. Tanjirići su fenomenalni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, tanjire imam već nekoliko godina unazad. Kad sam ih videla, nisam mogla da im odolim, a videla sam ih u sred leta. Da ne poveruješ!

      Избриши
  7. Ja sam (skoro) uvek na strani dece, međutim ovde se moram složiti sa tobom da moraju na popravni. Ideja za obeleživače sa motivima narodne nošnje je stvarno interesantna, ali su radovi nekako ujednačeni i bez mnogo raznolikosti.(Možda sam i ja previše zahtevna) No, to je samo trenutno stanje. Sigurna sam da će te već sledeći čas iznenaditi svojom originalnošću i svežinom.
    A što se tiče tvog pitanja o tome kako se zove stručnjak koji proučava kinesku kulturu, meni se nešto vrti po glavi termin orijentalist, mada se on odnosi na proučavanje istočnjačke kulture uopšte, a ne samo kineske.
    I, da ne zaboravim, tanjirići su ti preslatki:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Katarina. I ja sam krenula od ideje da narodna nošnja pruža mnogo mogućnosti, jer je bogata detaljima. Međutim, nisu se snašli i pored toga što je detalja bilo i više nego dovoljno, naročito za žensku nošnju. Ali, dobro. Ko radi taj i greši, dešava se, mada meni sve to liči na neku prazninu u sistemu vrednosti i obrazovanja, gde su previše opterećeni gradivom koje planiraju ljudi koji nikada nisu radili u praksi.

      Na žalost, ja to ne mogu promeniti direktno, iako bih volela, zato to radim indirektno, kroz radionice i priču.
      Tanjiriće sam kupila pre nekoliko godina, u sred leta, a inače, volim detalje.

      Stručnjak koji proučava kinesku kulturu se zove SINOLOG, kao što je Ana MB rekla. SINAE(Kinez, Kina) i LOGOS (nauka).

      Избриши
  8. Znači krenulo je i kod tebe,ma super..mogu ti reći da su ovi radovi tvoje grupe meni super,ma djeca su i zabavljaju se i to je najvažnije,a s vremenom će doći ono kristaliziranje radova,kod tebe mi je sve divno,ali ovi tanjiri su me baš oduševili,..znaš ako Djed Mraz dođe prvo kod tebe ti ga pošalji dalje kod mene,tako ću i ja ali keksa nemoj da fali..pozdrav tebi i tvojoj marljivoj znanstvenici,bez šale ali ona to je:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, pozdravi preneti.

      Tanjire i ja mnogo volim i nisam mogla da im odolim. Kad sam ih videla, rekla sam, bez razmišljanja MOJI SU!

      Keksa neće faliti, kod nas nikad ne fali slatkiša, a Deda Mraza ću ti rado poslati, smisli želju.

      Избриши
  9. Radovi su savršeni, sviđa mi se sve što su deca pravila, i tvoje čestitke i ukrasi, oduševila me tvoja ćera, a eto, nešto sam i ja naučila.
    Grlim vas obe :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam naučila, ne samo nešto što nisam znala, nego nešto o čemu nisam ni razmišljala.

      Избриши