четвртак, 26. децембар 2013.

Praznici, praznici, praznici

Ako zbog nečega volim ovaj period, onda su to praznici. A ima ih, prilično, i svi su mi podjednako važni. Ne radi se tu o poklonima ili nečemu sličnom, mada i u tome uživam, nego o mnogim drugim stvarima koje se ne vide, ali se osećaju. Mislim da  čovek i u ovakvim situacijama pokazuje svoj karakter. I pored toga što razumem da smo svi različiti, ne mogu da shvatim ljude kojima slavljenje nečega što  je lepo, ne izmami osmeh. Bar na kratko.

Između svih tih praznika, radilo se nešto. Malo, sitno, ali se radilo i uživalo u radu i atmosferi.





Ovo je moja stara, prastara narukvica od srebra, koja je bila pokidana, pa ju je moja ćerka sredila i sad može da se nosi. Ona voli da pravi nakit, a ja, baš i ne vidim sebe u tome.


Dok  je ona to radila, ja sam joj napravila broš. Naravno, ovca kao neizbežni detalj,


 a napravila sam i još jednu čestitku kojom sam obradovala jednu gospođu. Kaže da je poslednji put dobila čestitku za venčanje, a od tada ima više od 20 godina. Hm...



Spakovale smo i poklone za dve preslatke devojčice. Simbolično, dve čokolade i obeleživači za knjige, ali je urađeno sa puno ljkubavi, što je i smisao poklanjanja i praznika, zar ne?
Čokolade su uvijene u običan papir, beli i crveni, oči sam nalepila, a detalje na licu docrtala. Veoma je jednostavno.

Jedan od praznika, koji se slavi treće nedelju pred Božić, jesu DETINJCI. To je dečija slava. Odrasli vezuju decu, blago i nežno, naravno, a deca, zauzvrat, moraju dati nešto onome ko ih veže. Simbolika tog običaja jeste u vezivanju za porodicu i jačanju porodičnih veza. Drugi, opet, kažu, da se time vezujemo za Hrista kroz odrešenje od grehova i da će svako, ko je pošteno stekao bogatstvo, lako da se "odreši" tj. odveže.
Kako god bilo, ima to svoj smisao, kao što ga imaju  i ostali porodični praznici, Materice i Oci.

Ja sam od svoje ćerke dobila ovaj šal i minđuše. Sama je napravila sve, a šal je pleten  na ruke, bez igala. To je videla na YT i dala se u akciju. Moje slatke, nespretne ručice!
Lepo izgleda, ali nije znala kako da ga završi na krajevima, pa je ostalo malo više čvorova nego što treba.



Pošto svi ovi praznici padaju u vreme velikog posta, evo i par predloga.

Ovo svakako, nije za dane posta, iako je preeeeukusno!



Riblju salatu sam pravila letos, tj. pravim je često, ali sam slikala letos. Veoma je ukusna i najbolje ju je praviti od bakalara, ali ni ostale vrste ribe, naročito oslić, nisu loše.

Riba se obari u slanoj vodi, sa par listova lovora. Očisti se od kostiju i rukama iskida na najsitnije parčiće. Staviti, zatim,  u posudu, posoliti, dodati začine po želji. Ja sam stavljala masline, bosiljak i jedan mali čen belog luka.



Na kraju dodati maslinovo ulje, sirće ili limunov sok i pomešati. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Može poslužiti i kao kompletan obrok uz crni hleb, recimo.

A drugi predlog je slađi od prvog, a to je ZEBRA TORTA koju je pravila, još, moja baba. Nekada su za slavu pravljene ovakve torte, jer drugih mogućnosti, u smislu namirnica, nije ni bilo.

Recept: 3 šoljice ulja,
             4 šoljice šećera,
             5 šoljica vode,
             1 prašak za pecivo i brašna po potrebi.

Za ovakve kolače, najbolje je da šećer i voda provre zajedno, pa kad se ohladi, pomešati sa uljem, jer je to najbolji način da se šećer lepo rastopi. Brašna dodati toliko da masa bude malo gušća nego za palačinke. Jedan deo obojiti kakaom i naizmenično sipati u pleh.


Najvažniji dan u ovom periodu, za mene je, ćerkin rođendan, 24. decembra. Ne treba da vam pričam o tome, sve znate, a i ne postoje reči kojima bih mogla opisati ta osećanja.

Dan smo provele šetajući po gradu, jer proslava tek predstoji. Dakle, šetale, smo, pričale, počastile se... Neobavezno, ali nam je bilo jako lepo.

Atmosfera u gradu se zahuktava,  sve je u znaku Nove godine. Izlozi su lepo sređeni. Neki jednostavno, vrlo jednostavno, ali lepo, a neki, opet, sa puno detalja.








I mi se spremamo, kao i svake godine, da naš prostor bude lepši nego do sad.

Ovo će biti kamin. Neverovatno, ali istinito.



Ovo je kamin u drugoj fazi, a ovo ispod su lampice koje su pregorele. Maler, na prvi pogled, ali ne dam se ja! Ta, znate me, već!!!









Plastični zatvarač, lepak i u krug. Svaki put po jedna manje i eto minijaturne jelke. Čoveče, pa ja pravim okićene jelke! Mislim, same se kite dok ih pravim i to nitima od lepka, što ide na ruku mojoj lenjosti. Mrzi me da ih sečem.




I evo, sva tri ukrasa zajedno, toliko je bilo lampica. Jelka, kugla i ...


Ovo definitivno nije predlog za novogodišnju frizuru, ali ja sam opet bila model, pa mogu da vam je predložim u slučaju da ste željni mrcvarenja od strane rođenog deteta. Ja baš i nisam, ali ne mogu da je odbijem, jer ona to radi sa toliko ljubavi, predanosti, da ne mogu da opišem.


A sa isto toliko ljubavi se odnosi prema biljkama, pa sam joj kupila ovu Božićnu zvezdu, jer sem toga, semena i ovce, ne znam šta bi je obradovalo.



Kao što vidite, ima u ovom postu svega, baš svega, a završnu fazu ću vam pokazati za koji dan, kad sve stavimo na mesto.

Do tada, vam želim sve najbolje, a posebnu čestitku upućujem prijateljima koji slave Božić 25. decembra. Moje želje su uvek vezane za dobro zdravlje, sreću, osmeh, ljubav a sve ostalo, što bi rekli, ima kod Kineza.




15 коментара:

  1. Ma ovo je post za divljenje,kao i svaki tvoj donosi pregršt,pozitive,topline i svega onoga što vrijedne ruke čine,ti i tvoja kćer ste prava ekipa,vidi se na koga je to je definitivno,ja vam želim da i u Novoj i dalje ovako uživate u kreativnosti,,zajedništvu i svemu onome što vas čini sretnima..posebna pusa tvojoj slavljenici sa malim zakašnjenjem,sigurna sam da je rođendan divno proslavljen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Nely.

      I tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini, a kreativnost je nešto jako lepo, nešto na čemu treba da budemo zahvalni.

      Nas dve jesmo tim i nadam se da će tako i ostati, to je najveće bogatstvo.

      Избриши
  2. Čitam i divim se, ima tu svega! Moram reći da me posebno zanima kako će ti ispasti kamin, jedva čekam! I ove jelke od pregorenih svijećica, odlično i preoriginalno! Kako vas dvije uživate u svom domu punom topline vidi se iz svake slike i svake tvoje rečenice. Užitak za čitanje i gledanje!
    I najljepše želje za rođendan Smiljani :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim željama i lepim rečima.

      Ideja uvek ima, a minijature me u poslednje vreme opsedaju, pa je ovo samo početak.

      Избриши
  3. Nataša, jedan veliki topli zagrljaj za našu mezimicu i tebe.
    Kakav šal je isplela, wow!
    Već sam gledala kako ona vešto pravi nakit, pa nisam iznenađena.
    O tvojoj kreativnosti, dobrim idejama i veštini nema ništa novo da se doda.
    Želim vam srećne praznike.
    U tom smislu, ja sam od onih koje ne bi razumela već godinama se uopšte ne radujem praznicima, osećam ja tu atmosveru, ali u tome ne uživam.
    Možda ću ponovo uživati jednog dana.
    Hvala ti za divan post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čim je osećaš znači da nema problema, nije alarmantno.

      Smiljana jeste jako vešta, ako se uzmu u obzir njene godine, i jako je zainteresovana. Uostalom, sve je ovo počelo zbog nje, ona me je naučila da na stvari gledam drugačije.

      Избриши
  4. draga moja hvala na lijepim željama..bilo je jako ugodno čitati ovaj post bez kraja, puno pojedinosti i detalja kao i uvijek i uvijek me jako razveseliš toplinom kojom obasipaš sve oko sebe :D
    Nešto ima da ti stigne ovih dana,odnosno tvooj kćerki sa malo zakašnjenja nadam se da hoće , kako je naša pošta jako brza nadams e da se neće zagubiti :D
    Puno te pozdravljam i tvoju kćerku od svih nas sa najljepšim željama :D lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na čestitkama. Paaaaa... Mislila sam da je i tebi stiglo ovih dana, jer, ako se ne varam, i ti slaviš rođendan na Božić.

      Избриши
  5. draga prijateljice!
    hvala na najljepšim željama, također ih i vama uzvraćam; puno zdravlja, sreće, veselja i kolača ;)
    kod tebe nikad nije dosadno, vidim, uvijek se nešto radi.
    pokaži nam kamin kad bude gotov, baš si me zainteresirala.
    smiljani želim sretan rođendan, te da usavrši pravljenje frizura :D
    puno pozdrava ti šaljem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, svi moramo da se usavršavamo, pa ako bude prilike, neka proba malo i tebi da "radi o glavi". Naravno, u cilju usavršavanja, a što se kolača tiče, ima ih, ima, toga i ideja nikad ne nedostaje.

      Hvala ti na čestitkama.

      Избриши
  6. Sve je prekrasno i sve je za pet...ti si jako vrijedna žena i ideje su ti super. Jako me interesira kamin..jedva čekam!!!
    Hvala na lijepim željama i ja tebi želim puno zdravlja i smijeha...

    ОдговориИзбриши
  7. Ti si toliko vrijedna i kreativna i imas toliko dobrih ideja. Super su vam one zamotane cokolade, ja se to nikada ne bih sjetila, bas preslatko. Sa zakasnjenjem kcerki sretan rodjendan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na čestitkama, nisi zakasnila. Za dobre želje nikad nije kasno, a što se zamotavanja tiče, ranije sam razmišljala o tome, a onda sam videla negde na netu, pa je to uobličilo moju ideju.

      Избриши
  8. Smiljanin šal koji ti je isplela me je oborio...viđala sam taj metod,ali to što se ona rešila..nemam reči.Ta mala je neverovatna..Nek je živa i zdrava...
    Friz ti je ekstra uradila,baš je parti stajl:)) Kamin čekam da vidi,biće to dobro,slutim..;))

    ОдговориИзбриши