петак, 18. мај 2012.

Krem iz rimskog doba

Da li sam nekad pominjala svoju kućnu biblioteku? Nisam. Bar mislim da nisam.

U nizu stvari koje volim, koje skupljam, a da ne potpadaju pod klasifikaciju LOM, jesu knjige. Za časopise nisam sigurna. Mislim, za mene to nije lom, ali ne znam za druge. Za knjige sam sigurna. I gde sam stala? A, da! Imam preko 600 različitih naslova, plus oko 200 naslova dečije literature, član sam svih mogućih knjižara, posećujem sajmove knjiga.( Elmedina ima mnogo lepe slike sa sajma knjiga, pa ko nije pogledao neka obavezno pogleda). Ovaj deo biblioteke i onaj gde stoje psihologija i filozofija su mi najdraži.

A što se časopisa tiče, tu je POLITIKIN ZABAVNIK, MALI ZABAVNIK, KUĆNE MAJSTORIJE...

Gledam jutros jedan" Politikin zabavnik"  i naiđem na recept za krem iz rimskog doba, pa mi se to učinilo zanimljivim i zato hoću da ga podelim sa vama. Recept je dostupan zahvaljujući Džonu Edvardsu, koji je bio vrstan kuvar ali i vrstan poznavalac latinskog jezika, a objavio je 1984. prevod spisa" O KUVANJU" čuvenog kuvara Apacija koji je živeo u vreme vladavine Avgusta i Tiberija.

Recept :2 šolje mleka pomešati sa 1/4 šolje meda. To zagrejati dok se med ne otopi. Pre nego što provri, skloniti i dodati umućena 3 žumanca, 1/4 kašičice muškatnog oraščeta, dobro promešati i dodati sneg od 3 umućena belanca.

Ne znam kakav je krem, nisam probala. Ko proba, neka javi, da ne kažem ko preživi, neka priča.

U svakom slučaju meni je zanimljivo znati ovako nešto, a vama?

12 коментара:

  1. Interesantan recept, vrijedilo bi ga isprobati...
    Evo ja malo kasnim sa viješću o nagradi, drago mi je da si vidjela.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Nagrada me je obradovala. Ja sam nova na blogu a i ovo što znam naučila sam pre godinu ipo dana, tako da sam nova u svemu, pa mi mnogo znači kad neko iskusniji pohvali moj rad, kao i kad ga kritikuje. Što se krema tiče, isprobaću ga kao preliv preko nečega, jer je redak, verovatno, ali mi je zanimljivo zato što je ipak jako star recept.

    ОдговориИзбриши
  3. La ricetta dice che è buono!! felice serata...ciao

    ОдговориИзбриши
  4. I believe to you. I will try to make this cream, but we have something similary. Thanks for comment.

    ОдговориИзбриши
  5. Ja inace imam jako malo knjiga. Ali s obzirom da sam ih tek nedavno pocela kupovat, dobro je! I nadam se da cu nekad imati svoju malu biblioteku sa svim naslovima koji mi se svidjaju :D
    I hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da hoćeš!Polako, ima vremena. Kod nas u gradu postoji nešto što se zove KNJIGOMAT. Pisala sam Fikreti o tome. Ispred biblioteke je, i tu ljudi mogu ostavljati knjige, biblioteka ostavlja knjige, časopise... Mogu se uzeti i zadržati, a mogu se pročitati i vratiti. Sve je potpuno besplatno. Ideja je odlična a i naslovi koji se tu mogu naći. Pa, na radio emisiji objavi ovo i organizujte nešto slično u okviru škole.

      Избриши
  6. Hi, are beautiful books and libraries, giving warmth to the environment. I have a fairly large library but a library i used to have even more immense, but due to certain events in my life, i lost the sight.
    I will try to test this recipe, but I have a question: will be well according to the translation? jajaja!
    Kisses.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I love books. For recipe, i hope it will. If you survive, write. I do not know what the translation, but the jaja! in serbian means eggs. Dalikiss.

      Избриши
  7. Poštujem osobe koje čitaju i imaju knjige u kući.
    Što se tiče recepta mene je podsjetio na Noklice koje sam nekad davno pravila, ne znam da li sad to neko pravi.

    ОдговориИзбриши
  8. I mene podseća na to, ali me i podseća na puding. Šne noklice se prave još, kao i breskvice, vanilice i ostali kolači koje ja volim zato što su jednostavni.

    ОдговориИзбриши
  9. Dearest Natasha,

    You and I seem to love books! That speaks for a person and I admire people that do read and educate themselves. Hope you will find a job so you can live out your formal education. Too bad if that is not happening. But we all are living at tough times. Anyway, I am your follower # 30 and if you like, you are more than welcome to follow me as well.
    Have a lovely Sunday.
    Love,
    Mariette

    ОдговориИзбриши
  10. Thanks for you words and wishis. Have a nice weekend.

    ОдговориИзбриши