понедељак, 11. јун 2012.

Iz albuma



Ovo je crtež moje ćerke iz predškolskog, na temu šta ću biti kad porastem. Naravno, arheolog. Crteži iz prvog i drugog razreda na ovu temu izgledaju slično. Dok deca žele da budu učiteljice, vaspitačice, piloti, moje dete je uporno da bude arheolog. Čak su je i prozvali KAMENJARKA. Ne iz loše namere, već zato što im je kamenje prva asocijacija na zanimanje arheologa. Meni
lično je to bilo mnogo slatko i simpatično.


Deca kao deca! Uvek originalna, iskrena i otvorena!



Možda je malo neobičan hobi za dete, malo neobično interesovanje i tolika ljubav prema tom, specifičnom, zanimanju, ali poznavajući svoje dete, tvrdim da će tako i ostati, jer nije sklona čestom menjanju stavova i mišljenja. Moji roditelji bi rekli da je
tvrdoglava, kao ja, a ja kažem da čovek treba da radi ono što voli i da se bori za ono što voli i u šta veruje.

Pa, krenimo sa prelistavanjem albuma. Videli ste kako sam ga uradila. Logično bi bilo da se u njemu drže fotografije, ali mi, eto, držimo ove novčanice i još po nešto što želimo da sačuvamo. O novčanicama neću pisati, vidite iz kog su perioda, a neću pisati ni o periodu koji je iza nas, kad nisam mogla da uhvatim korak sa brzinom kojom su se ove novčanice menjale. Znam da sam tada bila, iako uplašena, ipak puna ambicija i vere da će sve to brzo proći. To što sam tih godina spremala ispit iz Ustavnog prava, pa je za svaki rok važila nova knjiga, jer nam se država menjala kao i ove pare, nije me pokolebalo u nameri da budem ono što sam odabrala kao svoje buduće zanimanje. Iako na tom polju nisam uspela, ne kajem se! Nisam uspela ne zato što nisam htela, već zato što život ume da vas povede nekim drugim putem. Ni zbog toga se ne kajem!

Poseban deo u albumu zauzimaju stare fotografije i razglednice. Ne znam šta bih uradila svojim potomcima kad bih znala da moju fotografiju neko prodaje na buvljaku za male pare! Samo se nadam da će završiti u rukama nekoga ko će znati da je ceni.
Na ovoj fotografiji je Kraljica Marija sa sinovima Tomislavom, Petrom i Andrejom. Kojim čudom je to dospelo na buvljak ne znam, ali kako cenimo svoju istoriju, tako nam i vraća.

Ima još dosta toga u tom albumu, a ja sam vam pokazala deo. Svaka stvar ima svoju priču, baš kao i život. Odraz je i slika nekog vremena o kome znamo ili ne znamo, ali na sreću, tu su arheolozi i kolekcionari, pa bili oni mali ili veliki, koji će i pojasniti i sačuvati deo prošlosti.

Šta mislite, koliko je sve to važno?

16 коментара:

  1. Dusa mala. Kako je fino cuti da neko tako mali ima cvrstu odliku. Mozda budemo i kolegice :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bilo bi mi drago da budete. Radi ono što voliš, biraj ono što voliš, to je najvažnije.

    ОдговориИзбриши
  3. Hello Iskrica,
    "A man must do what he loves" is very good sentence, it is a good lesson. Adorable picture of your little girl, really beautiful and also is the magnificent collection of bills and the old photo album.
    Dalihugs.

    ОдговориИзбриши
  4. Kako je to lijepo kada dijete-čovjek zna što hoće i želi!!!A nazire se još jedan kreativac ili umjetnik:):)
    Lijepo je i vidjeti da bar netko u današnje vrijeme "ima love" ( he,he,he...posudiš-vratim ti?!)Možda imaš par desetaka tisuća franaka...i to ti vrati...he,he?!!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Puna sam, kao brod! Lova! Nego šta nego imam! Ma nema problema, evo ti, ne moraš da vraćaš, šta je to za mene!

    ОдговориИзбриши
  6. meni su baš zanimljive te stare novčanice

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zanimljivo je kad gledaš ovako, kao kolekciju, ali vreme iz koga su, uopšte nije zanimljivo. Prošlo je, ne ponovilo se.

      Избриши
  7. Ovo je zaista jedan poseban album u kojem se nalaze sačuvane stare novčanice i poneka fotografija, dokaz kako vrijeme brzo leti, a gotovo svako desetljeće je donijelo sa sobom neke nove promjene...sigurna sam da će tvoja kćer jako dobro čuvati ovaj album i nadopunjavati ga!
    Kćer ti je već u predškolskoj dobi pokazala da je drukčija od ostalih, da zna što hoće i velika je vjerojatnost da će to i ostvariti...lijepo je naslikala svoje buduće zanimanje!
    puse

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo se trudila oko ovog crteža. Nije važno šta će biti, važno je da voli to što odabere. Ja sam isto u tomu uzrastu izabrala svoje zanimanje i tako je i ostalo. Ne znam da li se rađamo predodređeni za nešto, ili je to naš izbor.
      Vreme leti, to je jasno, a ono vreme hiperinflacije donelo je mnogo nevolja ali i dobrih stvari. Izvlačili smo iz sebe ono najbolje, tražili načine da preživimo, snalazili se ali se i nadali. To je bilo najvažnije.

      Избриши
  8. Super su mi tvoje price. Odlican crtez za predskolski uzrast.

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala, a ja inače volim i da pričam i da pišem, samo što nisam imala priliku da svoje talente pokažem i iskoristim. Tvoje priče su , takođe, lepe, jer da nisu, zar bih pratila tvoj rad?

    ОдговориИзбриши
  10. Olá.
    Adorei seu blog, tem muito assunto interessante,parabéns.
    Até mais

    ОдговориИзбриши
  11. Thanks, stay with my blog. If you like my works, I am so glad. Greatings

    ОдговориИзбриши
  12. Prvo da ti se zahvalim na divnim komentarima koje uvjek dObijem od tebe ,a ljubav prema starim fotografijama nam je zajednička,baš sam htjela da pišem o tome .VELIKI POZDRAV

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, ja volim da komentarišem tuđe radove, baš kao što volim da se i moji prokomentarišu na ovaj ili na onaj način. Drago mi je da voliš stare stvari, tj. fotografije, ali to je strast moje ćerke, mnogo više nego moja. Jedva čekam tvoj tekst, a imam i stare fotografije u postu PORODIČNO BLAGO, pa ako imaš vremena pogledaj ga. Hvala na komentaru.

      Избриши