петак, 16. новембар 2012.

Sasvim poseban dan

Mislim da je na osnovu prve slike jasno zašto je danas sasvim poseban  dan. Za one koji ne znaju, danas je Đurđic, slava mnogih porodica, pa između ostalih i slava moje porodice.  Postoji mnogo stvari po kojima se taj dan razlikuje od ostalih,  svačiji doživljaj je različit, ali će se svi složiti oko jedne stvari, a to je EMOTIVNI DOŽIVLJAJ.                                           

Kad sam bila mala, slava se slavila u kući u kojoj su živeli baba i deda, jer su oni bili najstariji članovi porodice. Pripreme su se odvijale na uobičajen način, a to je značilo sa radošću, uz puno šale, smeha... Spremalo se kako se moglo, ali se nije značaj pridavao, kao danas, količini i vrsti hrane, već druženju, priči, dobroj atmosferi. U to vreme, zime su bile jake, bilo je dosta snega, pa se dešavalo da gosti ostanu i prespavaju. Pričali bi i smejali se do kasno u noć za slavskim stolom, prepričavali doživljaje iz mlađih dana a veoma često i zapevali.                      

U mom sećanju je ostao poseban miris kuće tog dana, beli stoljnjaci, novo posuđe i ritualni dedin odlazak u crkvu. Novo odelo, rano jutro, slavski kolač... Kad bi došao iz crkve, uz kafu bi pričao nama koga je sreo, sa kim je popričao, šta je ko rekao. Kako su to sitne a tako krupne stvari! 
Niko se nije opterećivao poklonima, materijalnim stvarima, a i mi, deca smo se radovali bilo čemu što neko donese kao i činjenici da ćemo tog dana jesti kolače do mile volje, uglavnom "ukradene" sa stola.

Ono što je meni prva asocijacija na slavu, jeste miris hrizantema ili jesenki, kako ih mi već zovemo a kojih je bilo u izobilju u svačijem dvorištu.





Danas je, već, malo drugačije. Ne znam da li smo mi drugačiji ili vreme? I dalje imam u sebi isti taj osećaj uzbuđenja, čim počne da se bliži slava, kuća mi i dalje posebno miriše, kao i jesenke, ali nešto mi tu fali. Ne znam šta, ali fali.

Na slikama koje slede, možete videti delić atmosfere u mom domu na današnji dan. Tanjir za kolač sam radila ja,  sto je postavljala moja ćerka, jer beskrajno uživa u tome, kao i kada mesimo slavski kolač. Nije savršeno, ali meni je najvažnije da je ona srećna, a ima vremena, naučiće.





Držimo se običaja i tradicije, pa kad slava pada u posne dane, spremamo posnu hranu. Kolač se mesi u kući, nosi u crkvu, sprema se žito kojim pokazujemo poštovanje prema umrlim precima od kojih i nasleđujemo slavu. Sveća simboliše svetlost koja nas vodi do Boga, a kolač i vino su telo i krv Hristova. Ritual lomljenja kolača se odvija u tišini, uz poštovanje i molitvu za zdravlje, sreću, mir, ljubav...

Onima koji slave, želim srećnu slavu a i onima koji ne slave, takođe želim sve najbolje. Ljubav koju nosimo u srcu prema svojim bližnjima a i prema onima koji nam to nisu, spremnost da oprostimo i sebi i drugima, čini nas boljim ljudima a samim tim smo bliži Stvoritelju, bez obzira na običaje i svetinje.

40 коментара:

  1. Divan obiteljski običaj.Znali smo ići na Krsnu slavu ( ako je to-to) , kada se jede slatki ječam ( zdjelica ide u krug oko stola) i lomi se pogača ,a u njoj je novčić pa tko je sretnik u njegovom komadu je novčić:)Sjećanja iz djetinjstva.Divno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to je to. Običaji se raazlikuju u nijansama, tako reći, ali je suština ista, a sećanja svakako, lepa.

      Избриши
  2. Sretna ti slava!
    Sve si napisala kako je bilo i kako je sad i da fali to "nesto".
    U mom kraju slava vise nije ono sto je nekad bila,sad je vise parada onoga ko ima vise,da ne kazem "besnije" za pokazivanje,uz obavezno necije opijanje i sve sto uz to ide.
    To "nesto" mi puno nedostaje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljubo, izvoli, dođi kod nas na slavu. Mi još nismo stigli do nivoa da se slava pretvori u vašar, ali verovatno ima i toga. To je već banalizovanje ozbiljnih stvari.
      Nije suština u tome ko ima više materijalnih dobara, već ko ima višr gostiju, rodbine, prijatelja, bliskih ljudi, u smislu ljubavi i poštovanja.

      Избриши
  3. Srecna slava!Zamalo se rasplaka:))I za mene je poseban dan slavski dan,pogotovu sto istu slavu slavimo i u kuci u kojoj sam se udala.Zaista je taj dan sve posebno,prelepo si napisala post,recito,svaka cast.Prelepo je sve i oko kuce,i u kuci a i u domacinima:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Bojana, srećna i vama slava. Želim vam ljubav, zdravlje, mir, sreću i sve ostalo što nam život čini lepšim i boljim.

      Избриши
  4. Hola amiga, nice! I join your desire for peace, love and family togetherness. Sure, love of your loved ones who have departed down from heaven in the form of sunlight to be with you on this special day, full of magical memories of childhood and jasmine scent.
    May the light of glory shine on you and your family.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks for your wishes. We wish all the best for you and your family and friends- it is love, good health, happy...

      Избриши
  5. Srećna slava Nataša, tebi i tvojoj porodici!! Želim vam puno ljubavi, smeha, zdravlja i dana za slavlje i pamćenje. Čuvajte jedno drugo, čuvajte tradiciju svoje porodice i uspomene da drage ljude koji nisu danas sa vama. Smejte se i uživajte u tome što ste zajedno, slavite Gospoda i ljubav, jer ljubav je ono što nas čini boljima i unosi svetlost u svaki kutak naših života! Još jednom srećno slavili i zdravi bili!!!
    Veliki pozdrav i zagrljaj!!
    Vesna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, izvolite kod nas na slavu. Ta tradicija je usađena duboko u nama a običaji vezani za slavu su lepi.
      Ljubav je svima potrebna i dobro je što postoje dani u godini, praznici, kad, kroz molitvu i običaje, pročišćavamo naše duše i srca, kad se molimo i za žive i za mrtve.

      I ja vama želim sve najbolje,a svaki dan, u tom smislu, treba da bude slava.

      Избриши
  6. poseban dan si krasno opisala, sigurna sam da vam je bilo lijepo!
    kod nas je malo drugačije. svako selo slavi svog sveca-zaštitnika, tako je i u gradovima, tada je velika fešta i neradni dan (kod nas Jurjevo 23.04.) ide se u crkvu, postoje razne manifestacije i priredbe i sl. ali, i svaka obitelj /pleme/ si je od davnina odabralo jedan dan u godini, obično neki svetac kada ima posebno slavlje. ja taj dan poznam samo po pričama, više ne slavimo ništa posebno, možda eventualno malo bolji ručak i to je to. ne radimo nikakav poseban tradicijski kolač, nažalost. Lijepi su to običaji, ali izumiru,mijenjaju se...

    ОдговориИзбриши
  7. I kod nas svako selo ima svog sveca, slavi svaka porodica. Kod nas je to Spasovdan, u junu, ali pošto je po crkvenom kanonu pokretni praznik, datum se menja svake godine, ali je uvek u junu. Tada nema posebnih običaja u kući, alu u crkvi se pletu venčići od trave. Jako je lepo. U crkvu se unese pokošena trava, prostre po podu i svi pletu venčiće koji se posle čuvaju u kući.
    Stari Sloveni, pleme kojima pripadamo svi sa ex yu prostora, su primili hrišćanstvo kao veru, za vreme Cara Konstantina, a vera se primala krštenjem, pa je slava, otprilike, dan kad su naši preci primili hrišćanstvo, i taj svetac bude zaštitnik kuće i porodice. Ne znam da li je to tačno, jer slave počinju krajem jeseni, kad se svi radovi u polju završe, kad počinje zima.
    No, svejedno je, meni su običaji lepi, lepo mi je ono što slava nosi sa sobom. Jesu to sitne stvari ali su naša slika.

    ОдговориИзбриши
  8. Draga ja malo kasnim,ali evo želim ti sretnu slavu,nadam se da ste ju proslavili u zdravlju i veselju,sudeći po slikama bilo je zaista divno,lijepi su ovakvi običaji koji slave nešto što se prenosi sa pokoljenja na pokoljenje,slavi se mir i ljubav među ljudima:)Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga. Ne, ne kasniš, jer za dobre želje nikad nije kasno.

      U Srbiji su ljudi prilično tradicionalni, u smislu običaja, naročito u ovom kraju. Poštuju se stvari koje predstavljaju temelj vere a samim tim i normalnog života. Kumstvo je na prvom mestu, slava, a onda dolazi sve ostalo. Kako sam starija, shvatam zašto je tako i u tome vidim savršen smisao, jer to je ono što nas čuva u smislu da nas čini boljim ljudima. Ima, naravno i onoh kojima je sve to besmisleno, gde je novac jedina svetinja, ali očigledno da nije imao ko da ih nauči u čemu je suština.
      I njima želim sve najbolje, jer znam da im nije lako, mnogo im je teže nego nama, jer su njima neke emocije strane.

      Избриши
  9. Lijepo mi je pročitati nešto o različitim običajima i proslavama... kod mene je obiteljska tradicija slavljenja vezana uz blagdan sv. Mateja... moj tata je okupljao cijeli užu i širu obitelj i to su bili predivni dani za koje smo se danima pripremali.. ali otkad nema tate nema ni proslave:(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je što nema tvog tate, ali ono što je uspeo da uradi pre nego što je otišao, to je da vam ostavi lepa sećanja, a jedno od njih je i to vezano za Sv. Mateju. To su trenuci koji se dugo pamte, a što smo stariji, oni postaju sve jači i življi u nama.
      To što je tata radio, mogla bi ti da nastaviš i na taj način mu se odužiš, a svojoj deci pokažeš neke nove momente.

      Избриши
  10. Preciosa tradición familiar, un placer pasar por tu sitio!
    Abrazos muchos.

    ОдговориИзбриши
  11. srecna slava, sve najbolje!!!! slavski kolac i sto izgledaju prelepo!!!!
    xoxo





    http://style-squared.blogspot.ca/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. Drago mi je da si naišla na mojk blog i nadam se da ti se i ostali postovi sviđaju.

      Избриши
  12. Zakasnila sam da ovde čestitam slavu, ali čestitam za divan post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hval i za jedno i za drugo. Nisi zakasnila, ne brini. Lepe reči i čestitke nikad ne kasne, kao i ostali znaci pažnje.

      Избриши
  13. Sa zakasnjenjem sretna slava i hvala sto si nam docarala atmosferu. Divne slike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na čestitkama, a nadam se da ti se sviđa i atmosfera i da te je ovo vratilo u neke dane kojih se rado sećaš.

      Избриши
  14. Iskrica, I think it is very delicious. Nice to see the beautiful table. - You asked about the name of the plant/bush. Sorry, but I don't know the name yet, perhaps in future. Warm greetings, Dietmut.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks dear Dith. That plant is so interesting and beautiful.
      Zhe table is my daughter maked.

      Greetings and hugs

      Избриши
  15. Acho lindo manter certas tradições, muitos já as esqueceram.... Agradecendo sempre o carinho e comentário gentil! Também me desculpando por muitas vezes demorar para aparecer..... Está cada vez mais difícil visitar a “todos” como gostaria.... Tenho tentado alternar e demora.... Mas eu volto!....
    Aproveitando pra desejar um Natal iluminado pelo brilho da Estrela de Belém! Que o amor do Cristo se faça sentir em todos os corações, abençoando todos os dias do ano vindouro!
    Um início de semana de muita paz e alegria!
    Abraço fraterno e carinhoso!
    Elaine Averbuch Neves
    http://elaine-dedentroprafora.blogspot.com.br/


    ОдговориИзбриши
  16. Nekako sam propustila ovaj post...Jako lijepi običaji koje je treba njegovati i poštovati! Moram priznati da o ovom običaju zapravo ništa ne znam, tako da sam sada naučila. Slavi se svetac zaštitnik obitelji, ako sam dobro razumila? Tvoja kćerka je stvarno divna i vrijedna, super mi je što se tako dobro razumijete i što je bezuvjetno podržavaš. Super je imati takvu mamu:)

    ОдговориИзбриши
  17. Ne brini što si propustila post, eto, nadoknadila si. A i da nisi, ne bih zamerila, jer ne putuje se u Rim svakog dana.
    Da, svetac koga slavimo, je zaštitnik porodice i to je dan kad su naši preci primili hrišćanstvo, a vera se prima krštenjem. Zato krstimo decu kad se rode.

    A moja ćerka? Pa, ona je posebna u svakom pogledu. Ne zato što liči na mene(nisam pristrasna), nego, jednostavno je tako. Vidim u njoj mnogo svojih osobina i crta karaktera koje moji roditelji nisu forsirali kod mene, pa ja ispravljam njihovu grešku. Neće se ništa desiti ako sto nije savršeno postavljen, ali ćemo nas dve imati nešto zajedničko, neke posebne momente, ona će biti srećna. Ako sad nije dobro, sledeći put će biti bolje, zar ne?

    ОдговориИзбриши
  18. Na blogu Kuhinjske priče sam slučajno naíšla na blog i sa uživanjem ću ga pratiti. Sa zakašnjenem ali od srca želim srećnu i blagoslovenu slavu.Preljepo opisan poseban dan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, dobro došla. Upravo tražim ko je novi čitalac, jer olim da ispoštujem ljude, kako po pitanju komentara, tako po pitanju praćenja bloga.

      Drago mi je ako ti se dopada moj rad, a Gocin blog pratim redovno. Upravo krećem u posetu kod tebe...

      Избриши