недеља, 7. април 2013.

BLAGOVESTI

 Jutros me je probudilo zvono, ali ne obično, već ono koje poziva vernike da se skupe i proslave današnji dan, a koje se čuje, verovali ili ne, u tri sela, koliko i pripada našoj Parohiji.
Sam položaj crkve je takav, kao i reljef i klima, da se zvuk raznosi okolo i svi znaju da je vreme za liturgiju. Sad, pošto je moja kuća prva do crkve, a ja poslednja stižem, to je druga stvar.

Danas su BLAGOVESTI, praznik posvećen Bogorodici, jer je Devica Marija na današnji dan čula lepu vest, ili tačnije rečeno, staroslovenskim jezikom, BLAGU, a preneo joj je Arhangel Gavrilo. Saznala dje da će milošću Božjoj postati majka, da će roditi dete Duha gospodnjeg i da će to dete biti spasitelj naš. Zvaće se ISUS.
Blagovestima počinju prolećni praznici, malo pre Blagovesti veliki Vaskršnji post.

Nekada je postojao običaj koji se zvao RANILO. Ne znam da li se još negde zadržao, ali kod nas ne postoji više. U zoru na Blagovesti, devojke i momci su izlazili na raskrsnicu, ložili vatru, igrali, pevali, bez obzira što je za vreme posta veselje smatrano neprimerenim. Preskakali su vatru jer se verovalo da onog ko preskoči vatru, neće ujedati zmije. Takođe se veruje da na današnji dan ih ne treba ni spominjati, jer se danas u zemlji, bude gmizavci.


Pošto je moj aparat kod majstora, razumećete zašto nema slika, a ovu sam odabrala jer mi je mnogo lepa. Ovako šarena, podseća me na lepotu života, sveta, na različitost puteva kojima idemo, šarenilo običaja i verovanja...

A ova druga slika je napravljena pre nekoliko nedelja, kada sam i ove tegle uradila. Da vam kažem da je sajam ZLATNE NITI, koji se održava u Vrnjačkoj Banji, ove godine nešto kasnije organizovan. Uvek je bio krajem marta, a ove godine je od 12. do 14. aprila. Prvi put idem tamo, a ko želi može još da se prijavi.

Gospođa Svetlana, rodom iz Dalmacije, mi je rekla da bi volela da vidi svoje zemljake na Sajmu. Bilo bi joj drago, a u svakom slučaju poslala vam je pozdrave.

Spremila sam ja još stvari, naravno, ali dok ne stigne aparat, ostaje vam jedino da mi verujete na reč, kao što ja verujem da će u Banji biti lepo. Ono čemu se najviše radujem jeste druženje sa ljudima, razmena iskustava, razgovor...

Sve ću vam preneti, a ako neko odluči da dođe, neka računa da će biti i moj gost!

31 коментар:

  1. odličan post o blagovjesti a nema veze što nema fotoaparata, ovaj šareni suncokret me baš raznježio i lijepo se uklopio na današnji dan :D
    Teglice mi se jako dopadaju, želim ti puno uspjeha na Sajmu :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, verujem da će biti uspešno. U finansijskom smislu manje-više, ali u svakom drugom da.

      I meni je ovaj suncokret ili gerber, šta li je već, jako lep i podseća me na ono što sam i napisala.

      Избриши
  2. Hvala ti Nataša što me podseti na blagovesti. Uvjek se divim tvom radu pa su ti i teglice odlične. Od srca ti želim uspjeh na sajmu, ali pre svega dobro druženje i puno novih prijatelja. Od srca pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi, a mogla bi i ti da razmisliš o tom sajmu, s obzirom da dolazi dosta ljudi iz Vojvodine, a tvoji vezovi su jako lepi.

      Избриши
  3. Divan post draga!
    Prelep je ovaj gerber u više radosnih boja, dakle, za mene je ovo fotografija radosti.
    Teglice si savršeno uradila, e one su prelepe :)
    Želim ti puno uspeha na sajmu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju tegle, a gerber je toliko lep, da ga i ja vidim kao radost.

      Избриши
  4. Lepo si nas podsetila o običajima vezanim za ovaj praznik..Hvala na tome!
    A tebi uspeha na sajmu želim od srca,ako su ti svi radovi privlačni kao ove tegle nema brige.Uostalom,druženje i sve što ide uz to u kreativnom društvu..milina...pa možda i da prošetam do Banje...;)

    ОдговориИзбриши
  5. Želim ti puno uspeha na sajmu draga i lepo druženje. Rado bih i sama došla,ali mi sada posao i obaveze ne dopuštaju, pa možda neke druge godine... Lep provod!!:))

    ОдговориИзбриши
  6. baš zanimljivo, slično običaji (preskakanje vatre) postoje i na Hvaru (i brojim drugim mjestima). Meni su ti svi slavenski običaji jako zanimljivi, a često su preneseni u kršćanstvo iz staroslavenske poganske religije. Uglavnom, trebalo bi ih sve zapisati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, dosta običaja ima korene u paganstvu. To je ono što psiholozi nazivaju kolektivna svest, što je meni jako zanimljivo. Nisam ekspert za tu oblast, ali volim da čitam o tome.

      Избриши
  7. jako lijepi post, žao mi je što običaji nestaju. zato treba biti aktivan u raznim folklornim društvima, zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa, naravno. Ja lično volim etnologiju, kao i psihološko i sociološko posmatranje i istraživanje nekih stvari. Običaji su jedna od njih.

      Избриши
  8. Puuuuno uspjeha na sajmu, a poznavajući tebe, znam da će ti biti super i da će tvoj štand biti glavna atrakcija :)
    Kod vas su izgleda još živi običaji koji su se drugdje pozaboravljali, evo super teme za knjigu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, i ja verujem da će biti super. Srbija je bogata običajima, pa se desi neki običaj u nekom delu Srbije izumre, nestane, ali u drugom bude živ. Ponekad se i sama iznenadim.

      Избриши
  9. Que precioso relato, algunas fiestas no son de mi conocimiento pero entiendo que serán preciosas.
    Un placer pasar a leerte, te dejo un fuerte abrazo, bonita noche!

    ОдговориИзбриши
  10. Divno sto ides na sajam! Tamo ces sigurno videti puno nasmejanih lica jer svi koji izlazu na takvim mestima su presrecni sto su tu da izloze svoje radove i da upoznaju njima slicne tako da ce ti u svakom slucaju biti prijatno! Ponesi neku stolicu, neke grickalice, vodu...verovatno traje ceo dan, a ne mozes da ostavis svoj stand..Uglavnom, drago mi je sto ides!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Spremna sam, nema brige! Očekujem da upoznam nove, zanimljive ljude i vidim neke nove tehnike. Utiske ću vam preneti odmah po dolasku kući.

      Избриши
  11. Obaveze, posao i trista čuda pride, mi ne dozvoljava malo uživanja na mestima na koje upravo ti ideš. A možda sam i "malo" lenja, jer organizacija mi je slaba karika u lancu. Sve u svemu želim ti dobar provod i jedva čekam novi post koji će nas odvesti na taj divan, kreativan sajam, pa sad...slike nisu obavezne. Dovoljno smo maštoviti da ih zamislimo dok budemo čitali kako je bilo. :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aparat je upravo stigao, tako da će biti slika, a biće i dobar provod. Očekujem najbolje, kao i uvek.

      Hvala ti.

      Избриши
  12. Divno je što stanuješ tako blizu crkve. A to što kasniš, mogu da razumem. I ja sam stanovala na tri minuta od škole, a uvek sam stizala u poslednjoj sekundi :)
    E, a za Zlatne niti si obaveštena bolje od mene. Ti ćeš učestvovati!? To je sjajno. Možda se i sretnemo tamo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta, možda? Ne dolazi u obzir! SIGURNO se srećemo, ionako sam planirala da te zovnem.

      Избриши
    2. Draga Nataša drago mi je što kod tebe na blogu mogu uvijek čuti novo o običajima koji žive u vašem kraju.
      Želim ti lijep provod na sajmu,znam da će ti biti sigurno divno jer ti si netko tko je komunikativna i srdačna osoba koja svugdje prenosi svoj optimizam:)

      Избриши
    3. Hvala ti, ja zaista jesam takva i volim ljude, kao i iskrene razgovore i komunikaciju. Nadam se da će ovde biti svega i da ću ostvariti kontakte i naučiti nešto novo.

      Избриши
  13. Draga Nataša svrati do mog bloga čeka te nagradica!

    ОдговориИзбриши
  14. You go to a show to exhibit your artistic work? cool. I'm sure you will be very successful!
    Kiss and hugs, dear friend of mine.

    ОдговориИзбриши