петак, 26. децембар 2014.

Dobro jutro!

Ovo decembarsko jutro nagoveštava sneg. Hm, skoro da smo i zaboravili kako to izgleda. Podsećanja radi, pre par nedelja, najaviše katklizmu u Kraljevu! Crveno! Uzbuna! Nevreme! Ljudi mi masovno slali poruke da pitaju kako smo, šta se dešava, a ja uveliko radim oko cveća. Sunce greje, milina jedna. Ničega, što bi se smatralo makar i nagoveštajem nevremena, ni na nebu ni na zemlji, nije bilo. Jutro, nakon najavljene nepogode je izgledalo ovako.




To je bilo ujutru. Do podne, opet sunce. I tako, preživesmo mi i to. Bez spasilaca i raznih štabova i ekipa odbrane i pomoći, jer su, usput, rekli, da neće biti u mogućnosti da nam pomognu. Ja pripadam generaciji koja je u školi učila ONO, i ne samo to, nego i DSZ u kompletu, pa sam preduzela i neke korake zaštite, Prvi od njih je bio napraviti tople čarape.




Da, makar jedne, za dete, koje će ličiti na ovcu. Najobičnije bele čarape, vunica, igla i u akciju!

Ovo je period praznika, pa ga, pored toga što ide zimski raspust, volim zbog atmosfere. Nova godina, Božić, slave, materice, detinjci, oci... Ima ih, zaista, a o tome kako se proslavljaju, o običajima koji ih prate, već sam pisala.

Što se mene tiče, Nova godina može već sutra da dođe, sve je spremno. Još samo malo detalja. Čak i malo snega ima, pa će ovaj svećnjak, koji sam pravila od tegle, izgledati još romantičnije i lepše. Teglu sam, najpre, prešla jednim slojem frost gela, radi izgleda smrznute površine, a zatim sam crnom bojom,jednostavno, nacrtala kućice, jelke, neke površine popunila, neke ostavila prazne, a nekoliko zvezdica sam napravila tako što sam izgrebala taj frost gel, pa svetlost sveće bolje dođe do izražaja. Veoma je jednostavne, efektno i lepo, pa kome se svidi, neka odmah krene u akciju!


Ovo je slikano jednog lepog jutra, najlepšeg u životu, 24. decembra! da, mojoj ćerki je rođendan! Pogađate, u pitanju je iznenađenje!



Njeno interesovanje za arheologiju vam je već poznato, ali pošto se ne može ići na fakultet bez završene srednje škole, ona je donela odluku da to bude srednja umetnička škola, tako da smo, u dogovoru sa nastavnikom likovnog, koji ju je odmah zapazio i izdvojio u grupu talentovane dece, lagano počeli sa pripremama za upis. Istina, još je rano, ali ako se odluka promeni, ostaće joj veština crtanja, koja je, bar ja mislim, veoma lepa.

Od nakita koji napravi i proda, ostavlja pare u tzv. tajnu kutiju, jer, kaže, štedi da kupi štafelaj. To želi i tačka!
Možete zamisliti radost kad ga je videla pored kreveta! Naručila sam ga, namontirala i postavila dok je spavala, a onda sam je probudila i viknula: "Ustaj, izgleda da smo se uspavale, zakasnićemo u školu! A, nećemo, izvini, sve je u redu". To je bilo dovoljno da otvori oči, a pogled na štafelaj je bio dovoljan da se odmah rasani i skoči iz kreveta, ali je ceo dan u školi razmišljala o tome da nije možda sanjala? Ko zna, svašta se dešava!


















A za proslavu, normalno, ide i torta. Naša, omiljena, za koju ljudi tvrde da je nikad ne bi napravili za rođendan ili neku svečanu priliku, jer je, po njihovom mišljenju, PROSTA. Šta znači prosta torta? U kom smislu je prosta i kako se zovu one koje to nisu? Da li su otmene ili komplikovane? Po čemu se razlikuju i šta je kriterijum koji ih svrstava u grupu prostih ili onih drugih?

Vidite, ja to nikad ne bih rekla, jer mislim da se svako trudi da svoje goste dočeka na najbolji način. Onako kako zna, ume i koliko mu mogućnosti dozvoljavaju. Ljudi znaju da ja neke namirnice ne konzumiram i to kažem, jer je u pitanju alergija, a to je nešto drugo. Takođe, poštujem i post i bilo koje druge razloge domaćina i nadam se, da znam granicu između otvorenog razgovora i nepristojnosti.

Ja ću vam dati recept za tortu i od srca je preporučiti, naročito leti, jer je mekana, sočna, nije mnogo slatka i prija kad se jede direktno iz frižidera.





Za kore je potrebno umutiti: 2 jaja, i po
                                          12 kašika mleka, ulja, šećera, brašna i
                                          1 prašak za pecivo.

Peći koru u kalupu veličine 25 cm, pa pečenu podeliti na dva dela, tako da se dobiju dve kore. Ja ne sećem koru, nego je, jednostavno pravim u velikom kalupu i pravim tri ovakve kore, ali ko odluči da je pravi, znaće, već, po sopstvenom iskustvu kako da modifikuje recept.

Druga kora se pravi isto kao prva, samo što se doda 1 kašika kakaoa, ali ja to ne radim, nego su mi sve kore iste.

Fil:  1 l mleka,
       250 gr šećera,
       1 margarin,

       250 gr čokolade,

       250 gr oraha, da provri. Tek toliko da se sastojci lepo sjedine i otope. Hladiti 5 minuta i filovati. Kako? Evo, ovako!

   







Kutlačom! Kalup u kome se pekla torta, obložiti, najpre folijom ili običnom kesom. Ja, istina, ne volim plastične kese, ali za ovo je bolje od folije. Zbog skidanja kasnije.

Prvo će vam se činiti da torta pliva i da nema šanse da od toga ispadne nešto. Delimično ćete biti u pravu, ali po pitanju plivanja samo, jer je potrebno da torta stoji u frižideru 24 sata, da lepo kore upiju sve, a onda je okrenete, skinete kesu i to je to.


Torta je spremna, detalji takođe. O jastucima i ostalim produktima mog novog-starog hobija, drugi put.



Do tada, želim vam da lepo provedete dan, a ako neko poželi da proba tortu, neka izvoli kod mene, dobro ste došli! Radost je veća kad se podeli!








12 коментара:

  1. Pa, neka je srećan rođendan maloj umjetnici! Crteži su joj, zaista, vrlo lijepi, neka samo nastavi da vježba i uči! Torta mi se čini vrlo ukusna, sudeći po sastojcima, nedostaje samo slika jedne šnite :), sigurno se sve pojelo tako brzo da nisi ni imala vremena za fotografisanje!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Fikreta na lepim željama i rečima podrške. Tortu još nismo ni načeli, tek sutra, kad dođu deca, a da je ukusna-ukusna je, veruj mi.

    ОдговориИзбриши
  3. Bile ste vredne.Volim sneg, obradovala sam se da ga bar negde ima, upotpuniće vam predpraznično raspolpženje.
    Smiljana ima dara, i neka tako nastavi. Uz najlepše želje za njen rodjendan, obema šaljem puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши
  4. toliko lijepo stvari....čestitke kćerki i na rođendanu i na crtežima i skorom upisu u srednju, meni roditelji nisu dali da upišem umjetničku srednju pa eto danas sa praktički dva zanimanja (profesorica hrvatskog i engleskog) sam nezaposlena...bitno je ići za srcem, kasnije sve đođe na svoje...evo ja još uvijek crtam i slikam i bez ikakve škole:)

    čarape ovčica su me oduševile...

    ОдговориИзбриши
  5. Dearest Nataša
    Thank you for your visit; surprise to read in Dutch!
    First of all a happy belated Birthday for your daughter. The birthday treat you baked for sure was good with that much chocolate. Will be mostly gone by now...
    Let's hope that you did have a tranquil and meaningful Christmas. We did go to midnight Mass together and yesterday we walked in the sunshine.
    Sending you hugs and love from Georgia/USA and best wishes for a healthy 2015!
    Mariette

    ОдговориИзбриши
  6. Uzivam u tvom postu uz jutarnju kafu. Srecan rodjendan sa zakadnjenjem! Da sam znala za stafelaj kupila bi i njoj u Grckoj, posto sam kupila mom tati. Ali posle vidim sliku-vas stafelaj je pravi pravcati! U zdravlje da ga koristi. Torta je sigurno prelepa, mani ti komentare. Bas sam htela da trazim recept, kad vidim ima! Sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  7. Srećan rođendan.
    Srećna nastupajuća godina.
    I srećne sve ostale.
    Sjajan post, pa neću da ga kvarim komentarom o "stidnim gostima"- na to su verovatno mislili oni koji ovu lepotu od torte nazivaju prostom.

    ОдговориИзбриши
  8. Oh, kakav divan post!
    Svega tu ima, i lepih fotografija iz tvog kraja, i divnih radova, iznenađenje za moju ljubimicu, a tek njeni radovi!
    Fenomenalni su, ona je zaista talentovana. I to ne samo za likovno, retko sam srela dete koje je tako svestrano, mudro i vredno.
    Neka joj je srećan rođendan, i da joj svaki dan bude radostan kao rođendan. Štafelaj je super, a znaš, umetnici imaju po nekoliko, zavisno od veličine slike koju rade, pa se spremaj za ubuduće :)
    Želim vam prijatan dan, i tebi i svima u tvojoj porodici, a i gostima, naravno.
    Tortu čiji si recept dala, i ja sam nekada pravila, mi je zovemo čudo torta, jer nije uopšte prosta, bude velika i bagata, uprkos tome što ide samo četiri jaja, valjda je zato čudo!

    ОдговориИзбриши
  9. Nek je srećan rođendan maloj umetnici! Da mi je zdrava i radosna i da napravi mnogo umetničkih dela! Čestitam na izboru zanimanja, a naravno i ponosnoj mami koja je uvek tu da pruži podršku! Štafelaj je čaroban. Veruj mi da se ja radujem što ga je ona dobila, jer sam se i sama dugo mučila i nabavila ga na jedvite jade. Ove crteže sam videla i jako su lepi, ali čini mi se da bojom barata još bolje i sigurnije. Tako su joj divni ovi makovi!
    Čarapice su preslatke, uz njih nema zime :) Ideja je odlična!
    Drage moje želim vam srećne i blagoslovene predstojeće praznike!

    ОдговориИзбриши
  10. Evo i ja čestitam rodjendan sa maaalim zakašnjenjem,želim joj sve najbolje i da istraje u tome da upiše umetničku skolu.Crtež sa makovima diiiivan!!!! Tebi svaka čast na ovolikom postu, čarapice su ludilo toliko sam se smejala...Super je i svećnjak to je nesto u mom "staklenom" fazonu. Želim vam sve najlepse i da lepo provedete praznike.Da ostanete vesele i kreativne, sa još novih ideja u predstojećoj godini (očekujem nešto ludo kao ove čarapice). :***

    ОдговориИзбриши
  11. Nadam se da za lijepe zelje nije kasno :) Zelim tebi i tvojoj porodici sve najljepse u 2015.godini i hval ati za svu inspiraciju i pozitivne misli koje dijelis na svom blogu. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши