петак, 29. мај 2015.

Nove zanimacije

Odavno rešavam da se ozbiljno posvetim šivenju. "Singerica" moje babe je bila prva mašina sa kojom sam se srela, u smislu da sam mogla da sednem i da vrtim do mile volje. Pre toga, naravno, skidan je kaiš koji ide na onaj veliki točak sa strane.  Dopadalo mi se to uvek, a tim pre što je dugo vremena to bio jedini način da se izrazi kreativnost. Nismo znali za dekupaž, origami i ostale veštine. Rešavam, kažem, ali uvek nekako iskrsne nešto drugo i dan za danom, to prođe, a imam gomilu materijala i stvari određenih za prepravku. Ali od svoje odluke ne odustajem. Bez obzira na pospanost ovih dana, loše vreme ponekad može da ide na ruku, pa sam krenula u akciju.

Doduše, ovo je zimus rađeno. Neki, koznakoliko XL muški džemper, izuzetnog kvaliteta, koji sam isekla na delove i od rukava napravila šal. Dobro je ispao, sviđa mi se. 




Od ostatka sam napravila jastuk, suknjicu za preko helanki, krajnje jednostavnu, traku za kosu i milion mašnica. Kažem vam, koznakoliko XL.

A kad smo kod jastuka, ovaj je napravljen od pamučnog podmetača za jelo. Lepa, neobična nijansa zelene boje, sa romantičnim natpisom,


a od starih farmerica i jedne haljine, opet jastuk u novogodišnjim bojama. Jastuka nikad dosta, da...


Nažalost, kompjuter mi je bio u servisu pa su se slike izbrisale, tako da ćemo morati da se zadovoljimo ovima koje su pretekle. I vi i ja, ali dovoljne su da se vidi da sam radila, zar ne?

A ovih dana, opet sam izvadila sve i krenula. Za početak, ovaj detalj, takođe, vrlo jednostavan u svakom smislu, a nastao je na jednoj dosadnoj, muškoj majici. Ne znam joj veličinu, ali za moj ukus, previše je uska s obzirom da je muška.


 Isekla sam deo oko rukava, vrata, gde sam malo preterala sa otvorom, pa sam dodala ovaj detalj koji liči na treger. Moja sprava za izvlačenje savršenih okruglina imala je malo veći prečnik. Unutrašnjost srca seckala sam makazama, a ivice, ispod kojih je trag hemijske olovke koji nije hteo da se opere, obradila sam ovim koncem. Pa, kad sve sagledam, bolje što se nije oprao...


I tako, kad krenem, kad mi lepo ide, ja ne mogu da se zaustavim. Vidim ja da sam stvorena za ovo i da samo ako želim, mogu da napravim veliku karijeru na ovom polju, ali neću da se hvalim, držaću se i dalje jednostavnih modela. Na redu je tunika koja se lako kroji. E, ovog puta će sprava za savršeno oblikovanje otvora biti manja. To kažem poučena prethodnim iskustvom.
Sve sam lepo skrojila i sad najzanimljiviji deo - peglanje! Šalim se, ne volim da peglam, pa sam zato rešila da popijem kafu.

Ne vredi, neće samo da se ispegla, moram ja. Mogla bih još sto kafa da popijem isto bi bilo, a ne priliči nekome mo želi ozbiljno da se bavi ovim da pije toliko kafa, zar ne? Da, tako je, nema šta da pitam! I sve sam to lepo uradila, ali kad je trebalo da se ušije, ja ušijem pogrešno! Vidim, rukav mi nešto čudno stoji, ali dobro, sve dok ima dva, sve je u redu. Shvatila sam gde je greška, ispravila, ali nekako ništa nije bilo kako treba. Odjednom su moji snovi o velikoj karijeri splasnuli. Možda ja i nisam za ovo?


Nema veze, ostaviću to za sutra, mogu, evo, da napravim još jedan jastuk od ovog džempera. Boja jeseni, taman! Jesen će brzo doći, da ne ostanem nespremna. Jastuk u jesenjim bojama svi treba da imaju...




Nakon toga, razmislila sam i vratila se prethodnom delu, za koje mi je ćerka rekla da ga ne oblačim ni slučajno! Dobro, neću, učim se samo... Ako ćemo pošteno, i mene je ovo podsetilo na jednu vrstu košulje, možda nikad i ne obučem...

A sutra, tj. danas, ispravila sam greške, shvatila šta je nedostajalo i već je bolje, ali o tome...sutra!




21 коментар:

  1. Dearest Nataša,
    Well to be honest, I've never ever cut a sweater... You are very brave for doing so. Loved to see the scarf you made.
    Hope you get some sunny weather soon. Why don't we swap; we need rain so badly!
    Hugs,
    Mariette

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, thanks dear Mariette!

      I like to make a new life gor old things, it is so funny. Try, that is not dificult.

      I sand you big hugs, and wish you sunny weather.

      Избриши
  2. Ne mogu vjerovati što si sve uspjela napraviti od jednog velikog muškog džempera! to je prava kreativnost. Sviđa mi se jako kako je ispao šal.

    To srce na crvenoj (isto nekad muškoj majici) je predivno ispalo, stvarno divan detalj, svaka čast kako si to izvela.

    majica na pruge je ta koju još prepravljaš? I meni se dogodi da nešto ostavim za sutra, jer jutro je stvarno pametnije od večeri.

    U međuvremenu, vjerujem da će zlatni jastuk od tog džempera biti predivan!

    baš mi ne inspirirala da i sama više šijem.

    pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je Ivana ako je tako, samo se nadam da si ti bar malo veštija od mene kad je krojenje u pitanju.

      Da, šal se i meni sviđa, jer su ivice zategnute i obrađene sitnim cik-cak bodom i zato su ovako malo podsećaju na karner. Inače, jako lepo stoji, zaista. I ja sam se nadala da je jutro pametnije od večeri i zato sam ostavila to za sutra.

      hvala ti na komentaru i jedva čekam da vidim tvoje kreacije.

      Избриши
    2. još baš i nisam vješta kad je krojenje u pitanju. Znam nešto porubiti, ali šivati mogu nešto baš najjednostavnije, kao neku suknjicu. No, sve se može naučiti i svakako planiram jednog dana naučiti kako spada šivati. Zlatovez jako volim, ali u zadnje vrijeme me baš nešto bole ruke od njega, izgleda da su prije žene bile dosta žilavije što se takvih radova tiče:)

      Избриши
  3. :) Eto kakve su muke nas samoukih krojačica! Sve znam, sve sam prošla i čudno skrojene rukave i krive štepove i prevelike otvore na bluzama. Inače, sparava za savršeno pravljenje okrugline ti je stvarno savršena :D Ulepšala si mi dan sa ovom idejom!
    Majica sa srcem ti je ispala super. Baš mi je sladak taj tregerčić. Na kraju dolazimo do zaključka da su najlepše one stvari koje se dese slučajno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, slučajno i spontano.

      A ideje se takođe, rađaju spontano, kad su u pitanju kojekakve sprave. Mozak lenštine radi u tom pravcu - da sebi olakša posao, ali upornost će se isplatiti.

      Избриши
  4. :D :D Ja nemam mašinu za šivenje, inače bi se vi svačega nagledali i slatko nasmejali. Ali, važno je imati volju i biti uporan, zar ne? Pa, na greškama se najbolje uči. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa, sad, ja ne spadam u grupu onih koji se "opamete" posle svojih greški, tako da nije poželjno praviti ih.

      Nemaš mašinu? Šteeeeeeta! Kad si tako dobra sa geometrijom, kao što sam i ja (znala sam da imam o nešto zajedničko! Znači, znala sam odmah), šteta je da nemaš mašinu pa da u modu uvedemo razne stvari.

      Šalim se, sigurna sam da bi se ti lepo snašla u svemu tome.

      Избриши
  5. Ostavi koji džemper za zimu, trebaće :) Šalu na stranu, dobro si sve izvela, posebno mi se dopada srce! Očekujem nove poduhvate na ovu temu!

    ОдговориИзбриши
  6. Kako ste obradili ivice na salu? Deluju kao da ste prosli endlericom. Bilo bi lepo da nas obradujete sa jos ponekim postom vezanim za sivenje:-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sad sam u fazonu šivenja i samoto radim, a ivice sam obradila cik-cak bodom, ali sam stavila na nulu, a materijal malo zategla. Pošto je rastegljiv, na kraju izgleda kao karner. Što je zategnutije, taj "karner" je veći.

      Избриши
    2. hvala za objasnjenje:-) cekamo nove postove;-)

      Избриши
  7. Svaka cast! Samo nastavi ne prekidaj! Ja kad prekinem kao da mi je neko ugasio svetlo! Zato cesto ni ne jedem ni ne pijem dok sijem. Ne volim da mi prekidaju nit. Sve ti je super, a jedna pticica mi je rekla da planiras jos toga. Samo napred.

    ОдговориИзбриши
  8. Sad tek videh, kroj za tuniku si radila po uzoru na japanske, ooo obozavam ih, toliko jednostavni ,lako se siju, a prelepo stoje! Prosle god sam sasila takvu tuniku, izrez oko vrata sam takodje stelovala tanjirom ;) imamo dosta toga zajednickog! Samo tako nastavi, crvena bluza je skroz u mom fazonu ;)

    ОдговориИзбриши