петак, 15. јун 2012.

Da ne poveruješ!

Šta kupatila znače, tj. koliko znače, ne treba pominjati. Glupo je o tome i razmišljati. Uređenju ovog dela doma posvećuje se velika pažnja. Razumljivo, jer je to ipak poseban deo u svakom pogledu. Duže vreme se, gde za to postoje uslovi, kupatila odvajaju na "mala" i "velika". Meni je to u redu, jer ipak je to jedan prostor koji je intiman i nije baš za svakoga ko dođe u kuću. Naročito nije za one koji vole da bacaju poglede na tuđu šminku, parfeme i ostale sitnice, a kad vidim da neko izađe iz kupatila namirisan mojim parfemom, nalakiranih noktiju PROKLJUČAM OD BESA!!!!!!!!!!!!!

Ne, nisam htela da se žalim,  samo sam htela da uporedim vreme kad su javna kupatila bila mesta društvenog okupljanja i ovo, naše vreme. Tako je bilo u Rimu, a kasnije, sa prodorom Turaka na istok, ta moda se vratila i banje ponovo oživele. U međuvremenu, u doba ranog hrišćanstva, važilo je pravilo da čista haljina i čisto telo znače nečistu dušu. Čak je i inkviziciji jedan od argumenata bio, protiv nevernika, ONI SU POZNATI PO TOME ŠTO SE ČESTO KUPAJU. Čak sam negde pročitala da se Luj XIV kupao jednom godišnje, a objašnjenje  za pojavu kuge, bilo je da je u pitanju nesrećno preklapanje Saturna, Jupitera i Marsa, koje je dovelo do toga da se ta opaka bolest raširi...

Možete li zamisliti sve to? A sa druge strane, imamo drevne civilizacije, gde je kupanje bilo ritual, gde su se koristila mirišljava ulja, biljke i još mnogo stvari iz prirode.

Inspirisana drevnom civilizacijom, i njihovim higijenskim navikama, napravila sam ovaj mali komplet za kupatilo. Pošto nameravam da ga poklonim, ostalo je još da ga upakujem, i da posudu napunim sapunim zanimljivih oblika, da vežem mašnu koju ću napraviti od špage, da bi sve delovalo što prirodnije, i to je to.



Možda je malo neobičan ukras za kupatilo, ali meni se dopadaju takvi detalji. Ustvari, ništa tu nije neobično, samo nismo navikli na takve stvari, jer se ljudi uglavnom odlučuju za varijantu FUNKCIONALNOSTI I MINIMALIZMA.


P.S. Svećnjak kji vidite na slici PRE, je predviđen za drugu priliku, a u flašici je morska so i nana.

25 коментара:

  1. Sjajno izgleda, meni se bas svidja. :)
    Nisam ljubitelj minimalizma. I mislim da je to sjajan poklon,ja bih se odusevila. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milice. Nisam ni ja za minimalizam. Imala sam tu fazu ali je kratko trajala, minimalno. I meni se ovakvi pokloni sviđaju zato što sam ih retko (čitaj nigde) viđala. Hvala ti na komentaru.

      Избриши
  2. Prvo sam pomislila da si sama napravila i ove predmete od keramike.. kako god, vjerujem da će pokloni napunjeni mirisnim detaljima biti pun pogodak:)

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam napravila predmete, mada sam učila, doduše vrlo kratko, kako se pravi keramika. Proces nije težak, ali je prilično dug i ne isplati se praviti malo predmeta. Kupila sam ih na pijaci za male pare. Kad se upakuje, biće još lepše. Dodaću još puno sapuna neobičnih oblika.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, nadam se da će se svideti i osobi kojoj je namenjeno.

    ОдговориИзбриши
  5. Interesting history of the bathroom.
    The ornaments are special and I really like, becouse they have a special touch.
    Hugs, have a wonderful week end.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks dear. I agree with you. Interesting, dirty history of hygiene. Have a nice weekend, too.

      Roseshugs

      Избриши
  6. Unikatan poklon, sigurno će super izgledati u kupaonici, dat će joj neki antički ugođaj ...kao hram za tijelo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako sam i ja mislim, zato sam se i odlučila na ovakav poklon. Koliko je važno negovati dušu, važno je i telo. To dvoje je povezano, pa ono što prija oku, prijaće i srcu.

      Избриши
  7. Ne bih imala baš ništa protiv ovakvog poklona!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala, ni ja ne bih imala ništa protiv da mi neko pokloni one tvoje najnovije kutijice koje si rekla da ne daš nikome.

    ОдговориИзбриши
  9. Zamišljam upakirano :)))
    Lijepo si osmislila ovaj mirisni poklon i onaj tko ga dobije bit će presretan!
    Bilo mi je zanimljivo pročitati tekst i ne mogu vjerovati da je zaista čista haljina i čisto tijelo značilo nečistu dušu...koji likovi!? Sad neću moći zaspat...mislit ću o Luju XIV :)))
    laka noć

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato sam i rekla DA NE POVERUJEŠ! Tako je to bilo u hrišćanstvu, sigurna sam skoro potpuno, jer tad je bio interes da se tako misli i da se ljudima ispiraju mozgovi, pa seti se samo Kopernika. Za Luja XIV ne znam, ali kažu da su parfemi nastali da se oni nebi kupali. Hvala im zbog toga, ali ne mogu da zamislim da se čovek ne kupa.Na osnovu svega navedenog, mislim da je bolje da ne misliš o Luju pred spavanje, nego na nekog ko ti je bliže...

      Избриши
  10. Aaa, bas mi se svidja ovo. Posebno je i zanimljivo :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, nađi nešto jeftino ili staro, malo ga sredi i to je to. Važno je da podseća na aromatična ulja i na sve što bi značilo kupanje, tj. uživanje u tom činu.

      Избриши
  11. Mmmm, divno! Obožavam mirisne stvarčice još kada su u ovako neobičnim i zgodnim bočicama, pun pogodak! Obožavam i svijećnjake, a onu posudicu za sapunčiće bi ti ukrala i bila bi moja osobna pepeljara.Znaš, onda bih se svaki puta kada ju koristim( a to bi bilo jaaaako često) sjetila tebe( može, ha,ha,ha)!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, nema problema, ukradi slobodno, a zar nisam, do sada, ostavila utisak na tebe? Mislim, trebalo bi da me se setiš često, pa ovakvog eksperta za matematiku još nisi srela, a ti bi da me se sećaš po piksli?

      Избриши
    2. Pusti matematiku ,škola je gotova ...jeeeee.Svi odmaramo( ja još radim do 6.7. , a onda...."haj lajf").Ukrast ću ti je i misliti na tebe i tvoje kreacije , ali ne i na matematiku:):)

      Избриши
    3. Pa i to što kažeš! Ni ja neću misliti na matematiku, nego na lepše i kreativnije stvari.

      Избриши
  12. Hey Lovely..
    these turned out amazing..amazing..amazing..
    I just love the new look :)

    ОдговориИзбриши
  13. Thanks. Yes it is amazing! So powerful man, so messy!

    New look? I like new look, too.

    ОдговориИзбриши
  14. Biće to lijep detalj u kupatilu, boca ima zanimljiv oblik, a sve je ukrašeno sa ukusom.

    ОдговориИзбриши
  15. Hvala Fikreta. Htela sam da bude poklon koji će stvoriti lepu atmosferu u kupatilu, pa sam zato stavila nanu a na posudama je lavanda i ruzmarin. Ne moraju uvek biti u kuhinji.

    ОдговориИзбриши
  16. Svasta lepo ti umes da uradis. Divan poklon si napravila!

    ОдговориИзбриши