понедељак, 13. август 2012.

Malo reči, mnogo slika i mnogo pitanja



 U prošlom postu sam, pokazujući vam baštu moje sestre, rekla da ću pokazati i slike iz jednog rasadnika cveća, koji se nalazi na samoj granici Holandije i Nemačke.


 Evo tih slika! Jako lepo, zar ne?


 Nemam mnogo reči, jer slike govore, ali imam mnogo pitanja, a malo odgovora.

 Da li je ovo nešto neviđeno? Da li se, možda, preuveličava kad se misli da je cveće iz Holandije najbolje, najlepše, da takvog nema u svetu? Kod nas ima mnogo rasadnika, a koliko njih "dobro" izgleda? Koliko je ovo cveće kvalitetno, izdržljivo?

 Koliko su naši odgajivači edukovani? Koliko njih prati trendove, ide na usavršavanja, putuje?
 Koliko se pažnje posvećuje detaljima? Koliko su upućeni u marketing? Idu li na sajmove?

Ako uporedimo kvalitet zemljišta ovde i kod nas, mi smo u VEEEEEEEEELIKOJ prednosti, jer imamo zemlju, a ovde je uvoze. Da, uvoze, baš kao i kamenje. A kakvi su njihovi rezultati, a kakvi su naši?


 Hoću da kažem, da nije Balkan toliko loš koliko se misli, i da nama fali samo malo edukacije koja bi sve to podigla na malo viši nivo, i sa malo truda, uz prirodne uslove Bogom dane, postigli bi MNOGO.

 Sve ovo pišem jer mi bude jako žao kad vidim kako se mi odnosimo prema nekim stvarima, kako ne čuvamo ono što imamo, kako nismo svesni onoga što nas okružuje i naravno, KAKO SMO KREATIVNI!

Verujte, blog družino, da jesmo i da nam nema ravne!

 Sve ovo što vidite kad su u pitanju dekoracije i detalji, naše ruke bi napravile "od ničega" i isto bi lepo izgledalo. Tako smo navikli, zar ne?









29 коментара:

  1. Uh! summer is at its best, green and the colors pop! Shine parks, plazas, balconies and gardens! Flowers and perfume rejoice all. Summer is a wonderful time.
    Thousand rosehugs.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I love summer, it is wonderful season. I agree with you. Flowers and other suffs... It is my time.

      Избриши
  2. Ne znam što da prije komentiram,temu ( o kojoj se ima što reći ) ,o prkrasnom cvijeću ili o kokicama.Glasam za kokice, one točkaste naročito.Prepresltke su!Mogu samo zamišljati kako sve izgleda uživo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se dopadaju detalji, naročito te kokice. Sve vreme razmišljam kako bi bilo lepo napraviti ih u papir maše tehnici. Šta misliš?

      Избриши
  3. Preslatko :)
    Kada dodjem na tvoj blog, dmah pozelim da udjem u prvu cvecaru i kupim tonu cveca i sve odnesem kuci :D
    Ali onda se setim koliko je nege potrebno za sve to, i shvatim da jos uvek nisam spremna... :/
    Ali svakako mi treba neko sobno cvece.
    Neko lako za odrzavanje a da je opet lepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, treba puno vremena i truda. Ja sam za kaktuse. Nisu zahtevni, lepo cvetaju, a nisu ni alergeni, što je najvažnije. Sanseveria i echeveria su naročito zahvalne kao sobno cveće. Nemaju bodlje, a ova druga može biti i napolju. Ona vrsta koju zovu CRNI PRINC, naročito je efektna. Kalanhoja ima prelepe cvetove, ima ih raznih boja.
      U svakom slučaju, drago mi je da ti se sviđa, a da li si razmišljala o nekom miksu perena uz dodatak nekih sitnih, efektnih detalja?

      Избриши
  4. Одговори
    1. I meni su. Ništa komplikovano za uraditi, a tako lepo! Zašto kod nas nema tako nešto? To je dokaz koliko detalji znače, koliko je mašta bitna, a ne samo pare, pare, pare...

      Kad sam rekla edukacija, mislila sam na ovako nešto, na nadgradnju onoga što već posedujemo, uz vrlo malo truda i mnogo promene u shvatanjima.

      Избриши
  5. Cvijeće je naravno očaravajuće, ali kokiceeee one su stvarno super!
    Uz minimalan napor i sa onim što imamo tu negdje pored sebe zaista se svašta može napraviti...slažem se, mali detalji čine naš život ljepšim i drukčijim!
    Lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno. Cveće bi svakako bilo lepo i bez toga, ali sa detaljima je lepše. Pitala sam Tatjanu, a pitam i ostale šta misle o tome da se ove kokice urade u papir maše tehnici? Mislim da bi bilo dobro. Čim sam ih videla, odmah mi je to palo na pamet.

      Избриши
  6. Ovaj rasadnik ima vrlo lijepo i kvalitetno cvijeće, mora da je bio užitak šetati se tamo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, tim pre što je jedan deo izložen na otvorenom. Ovaj mi je bio najbliži, a ima i većih i boljih. Posebno mi se sviđa što se dosta pažnje poklanja detaljima.

      Избриши
  7. Slike su prekrasne zaista,ovo kada vidiš zaista ne možeš ostati imun na ovu ljepotu.Inače imam prijateljicu koja živi u Holandiji,i veliki je ljubitelj cvijeća,i baš smo nas dvije konstatirale da pored edukacije na koju oni jako polažu,samo cvijeće gaje i klimatski uvjeti koji su kod njih jako povoljni,nema kao kod nas toliko extremne vrućine niti hladnoće,tako da sve u svemu razlika je ogromna u kvaliteti cvijeća kod nas i kod njih..divan post,baš mi je "sjeo".:)
    veliki ti pozdrav..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno je sve to što si rekla, ali ja i dalje mislim da i kod nas može isto tako, i da imamo bolje prirodne uslove, ali ne i kadar za tako nešto. Nebi mi zaostajali za Evropom da smo malo ažurniji i fleksibilniji. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj, ali u Srbiji, to je tako, a što je najgore, niko ne želi da se menja niti da sagleda stvar iz drugog ugla. Mislim da bi naše cveće bilo jednako lepo kao ovo i mnogo kvalitetnije i otpornije, baš zbog klime i zemljišta.

      Избриши
  8. Cveće je prelepo!
    No, mislim da i mi konja za trku imamo.
    Imamo dosta prelepih dvorišta u kojima je divno negovano cveće, imamo sve više rasadnika, imamo i specijalizovane radnje za cvećare, bila sam nedavno u jednoj u Zemunu, uh...šta sve tu ima.
    Samo da nam je standard malo bolji i da imamo malo više kulture, pa da u posete umesto kafe nosimo cveće :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo sam na to mislila kad sam pisala ovaj post. Imamo mnoooogo bolje uslove, ali ne i adekvatnu obuku i pomoć, u finansijskom smislu. Sve to zajedno čini dobru osnovu, a i dosta kreativnih ljudi koji bi mogli biti angažovani kad su u pitanju detalji. Naravno da mi je krivo što se naš potencijal ne koristi.

      A što se tiče kafe, nikad je ne nosim kad idem negde, osim ako nisam sigurna ko koju kafu pije i da mu baš kafa treba.

      Избриши
  9. Dobila si jednu malu nagradu kod mene pa dođi vidjeti na blog! Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  10. Fantastično cvijeće i fotke. Moj favorit su oni vrtni ukrasi, kokoške i pilići, baš su mi slatki!

    ОдговориИзбриши
  11. Moji takođe, baš mi se sviđaju. Oni, kao i ostali sitni detalji, daju šarm svemu tome.

    ОдговориИзбриши
  12. Ajme koje divne slike, koje divno cvijeće!

    ОдговориИзбриши
  13. Здравей! Поздравления за хубавите снимки! Невероятно красиви цветя, радост за очите!

    ОдговориИзбриши
  14. Iako sam totalni antitalent za cvijeće, ovo me je oduševilo!!!!
    Diiivno:)

    ОдговориИзбриши