субота, 29. децембар 2012.

U iščekivanju

 Nisam vam rekla da volim poeziju. Možda i jesam, ne znam. Pišem poeziju,  volim  da je čitam a volim i da recitujem. Jedna od omiljenih pesama za recitovanje je "ČEKAJ ME"  Konstantina Simonova.
Veoma je "jaka" što se tiče emocija, zgodna za recitovanje, a sve te emocije su izražene na vrlo jednostavan način, jednostavnim rečima, spontano i iskreno, sa mnogo vere u ono što se čeka. Jer, sigurno će doći, ma koliko to koštalo i ma kako izledalo besmisleno to čekanje.

Svi smo ovih dana u iščekivanju. Čekamo Novu godinu, nadamo se, spremamo poklone...

I tako, dok čekam da mi se ćerka vrati sa Goča, dani mi sporije prolaze nego obično. Imam i previše vremena. Učim, spremam poklone za nju, za drugu decu, okrećem se, obrćem čekajući sutrašnji dan i njen povratak.

Ono po čemu je sutrašnji dan, druga nedelja pred pravoslavni Božić, značajan, jeste praznik MATERICE.

To je dan koji slave majke. Ne znam koliko vam je taj običaj poznat pa ću vam malo o njemu pisati.
Već sam rekla da je to, po crkvenom pravilu, pokretni praznik, a to znači da datum kada se slavi, nije određen. Treća nedelja pre Božića-to su DETINJCI, druga-MATERICE, a prva nedelja pred Božić-OCI.
Uvek pada u dane veliko posta, pa je hrana, naravno, posna. Oci mou pasti i na Božić, i tada je hrana mrsna.
Deca ustaju rano, vezuju majke, a majke, da bi se otkupile, daju deci neki poklon. Sve je to simbolično, naravno, ali je suština u šali i radosti koju donosi taj dan. Deca su jako slatka dok kriju kanape, trake, marame i ostalo čime će vezati majku, kao i kada se prikradaju da majka, kao, ne primeti šta smeraju. Naročito su slatki kad su mali, pa nespretni, pa pokušavaju više puta, jer se majka uvek, nekako pomeri pa plan propadne.

Kad smo mi bili mali, išli smo po komšiluku, vezivali svaku ženu na koju naiđemo. Skupimo brdo bombona, jabuka, šećera u kocke, oraha i raznih sitnica koje su nam predstavljale pravo blago. Običaj se zadržao u našem kraju, ali primećujem da žene nisu  raspoložene, po tom pitanju, kao nekad. Razlog, kako kažu, KRIZA. Ne volim tu reč i ne mislim da je kriza razlog. Razlog je što po nekad tako daleko odemo, da prosto, banalizujemo neke stvari. Poklon ne mora biti skup. Ne mora čak ni da se kupi. Poklon je dečiji osmeh.

Ja sam se pripremila za sutrašnji praznik, bez obzira na krizu, jer je najveća sreća biti majka, a biti žena je privilegija. Poklon sam napravila od onoga što sam imala u kući.



Dakle, polomljena figura Sneška Belića i običan beli tanjir. Eto, posle jučerašnjeg posta, znate da sam smotana i nespretna, ali sam zato kreativna, pa kad  nešto polomim, bar umem da zakrpim.
 Tanjir sam iscrtala bojama za staklo VITRAIL, a boje fiksirala pečenjem u rerni. Sneška sam toplim lepkom sastavila i zalepila na tanjir. I on je fiksiran. Prvo sam htela da zalepim ove ukrase, ali sam odustala. Umesto
toga, prevrnula sam malo po fiokama, kutijama i našla ove sitnice koje sam ubacila u tanjir. Inače, volim da kupim nešto što mi se svidi i da stavim "sa strane", u slučaju da zatreba. Ako iznenada budem pozvana negde, ili jednostavno, bez povoda da iznenadim i obradujem
nekoga.  Slikala sam sa svih strana , da vidite kako izgleda. Još samo da a upakujem i to je to!




 Ova čaša je jedna od stvari koja je čekala i dočekala da bude sređena. Nisam ja polupala ostale! Čisto da se zna! Nju sam obojila, takođe bojom za staklo, dodala sjaja i šljokica koje se ne vide na slici, ali znate vi mene... Bez šljokica, nikako! U nju sam spakovala dva mala, gipsana anđela, i  to će biti poklon za decu moje drugarice.
 Uz svaki poklon ide i po jedna ovakva balerina. Kako se prave, pogledajte kod Nataše, jer je ona sve to lepo prikazala. Ja nisam koristila COREL, ali ona je stručnjak za kompjutere isto koliko i za tekstil, pa će vas lepo uputiti u sve. A sviđa mi se i njen poslednji post.



Na zavesi, u grupi izgledaju ovako, lepše nego pojedinačno, a to je dokaz više da je u društvu sve lakše i lepše, i da treba tome i u životu da težimo. Da delimo radost, ljubav, tugu, sve momente koji čine život, bez obzira kakvo vreme bilo.

Naročito dok čekamo...

40 коментара:

  1. Kratko i jasno: divno, divno, divno! Sneško mi je favorit!

    ОдговориИзбриши
  2. Sreća da si uspjela popraviti snješka i sada odlično izgleda! I čaša je lijepa i balerine također :)) Sve najbolje u Novoj godini!!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je lepo, ali je najlepše ono što unosiš u to što radiš, a to su ljubav i radost!! Predivno!!

    ОдговориИзбриши
  4. Super šta si nam opisala tradicionalne običaje iz tvog kraja, baš je lijep i neobičan taj dan i običaj...
    Pokloni su ti extra nadam se da će oni kojima su namjenjeni znati cijeniti takve kreativne poklone!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hoće, ceniće. Ima li išta lepše od ručno rada? Koliko je tu ljubavi uloženo i emocija, uopšte, to nema cenu.
      Uz vas sam naučila da stvari ne moraju biti savršene da bi bile lepe i cenjene.

      Избриши
  5. jako je dobro što još njegujete stare običaje. nikakva kriza ne može biti razlog da se takvo što zaboravi, ipak, kako si sama rekla, pravi darovi dolaze iz srca i duše, a ne iz dućana.
    lipo se provedite :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Drago mi je što ljudi razumeju o čemu pričam. Trudim se da promenim neke stavove svoje okoline, ne zato što mislim da sam mnogo pametna i jedina koja je u pravu, nego zato što sam iskusnija u nekim stvarima i mogu da prepoznam kad čovek poleti toliko da počne da gubi sebe ili kad padne pod uticaj onoga što mu se servira sa strane. Kad ne misli svojom glavom, prosto rečeno.

      Избриши
  6. ...čekaj me i kad žute kiše
    noći ispune tugom..
    Divna pjesma, volim slušati kad je govori Šerbedžija, mislim da on ima neponovljivo dobar glas za takve stvari.Rado bih poslušala i tvoju izvedbu :) Lijepo si uradila poklone, sigurno će im se obradovati dječica.
    Želim ti sve najbolje u Novoj godini!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga i tebi sve najbolje.

      Šerbedžija je neponovljiv za te stvari. Milina ga je slušati, slažem se, a ja volim da recitujem i "Tatjanino pismo Onjeginu" na ruskom. Radila sam to u srednjoj školi, ali moraću da obnovim tekst, ne sećam se celog pisma.

      Nadam se da ćemo se sresti i sa zadovoljstvom ću ti odrecitovati bilo šta, osim pesme "Emina", koju volim najviše na svetu, ali se ne usuđujem da je recitujem. Bojim se, pokvariću je.

      Избриши
  7. Ovaj tvoj snješko me vratio u djetinjstvo...Ne znam , možda sam imala takvoga, nekako mi je poznat i budi emocije..Sve u svemu, divno i snalažljivo si ti njega upotrijebila...I ja često imam skrivenih sitnica za neočekivane poklone...Sretan povratak tvoje drage i neka te dobro zaveže u ime tradicije i običaja..Jako zanimljivo, nisam znala za te običaje:))))Sretna vam bila 2013. uz puno zajedničkog smijeha i veselja,ljubavi i zdravlja:))))Sretno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, i vama isto.

      Sve je spremno za vezivanje i verujem da ću biti vezana čim ona izađe iz autobusa.

      Sneško je kupljen na buvljaku prošlog leta. Meni je bio mnogo sladak, nisam mogla da mu odolim.

      Избриши
  8. 'Čekaj me', jedna od mojih najdražih pjesama :D
    Objavi nam nekada svoju neku pjesmu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, objaviću. Ima dosta toga što bih htela da objavim, ali nikako da dodje na red.

      Избриши
  9. Tradicija je ono što nas određuje jer bez nje bi bili mali čovjek u globalnom svijetu,a globalizam mi se nikako ne sviđa jer zanemaruje različitosti.Bravo za tebe što nastavljaš tradiciju i držiš do nje.
    Sve najbolje u novoj godini ti želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi sve najbolje.

      To su običaji sa kojima sam odrasla i koji su meni lepi. Znaš, kad porasteš nede, sa nečim, uz nekoga, tebi je to najlepše na svetu i uvek ti budi lepa sećanja. Uostalom, toliko je lepo biti majka, da bi bilo stvarno glupo ne proslaviti ovaj dan.

      Избриши
  10. Srećan ti praznik, mamice :)
    Upravo sam nameravala da pišem post o Matericama, ali si ti to već uradila.
    Ja nisam mogla pre jer sam bila vezana. Naravno, spremila sam simbolične poklone.
    Tvoji pokloni i radovu su uvek jedinstveni
    Kiss!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi srećan praznik.

      Nadam se da su te odvezali, tj. da si se "odrešila" što bi se reklo u našem kraju.

      Napiši i ti post o tome, nema veze i taman da vidimo poklone.

      Избриши
  11. Da,ovo je predivan praznik,i mi smo kao deca voleli da vezujemo roditelje,a oni kao nista ne vide,prave se ludi.Pa zaredjamo po komsiluku,pa se zene "razresuju",lepi obicaji.Danas je kriza izgovor za sve,ali osmeh nista ne kosta,lepa rec,ustvari,srce je ono sto nam sve vise nedostaje.Lepo je kad je covek,kao ti,inspirisan ljubavlju i onda i nije bitno sta poklanja,vec kome i na koji nacin.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepše i najbolje stvari su besplatne. Uvek bilo i biće, samo smo na to, nekako, zaboravili.
      Nadam se da će kriza proći, kao i sve u životu, ali ne bih volela da posle toga izgovor bude POSLEDICE KRIZE KOJA JE PROŠLA. Moramo sami stvoriti bolji svet za sebe i svoju decu.

      Избриши
  12. Srećan povratak devojčice sa Goča.Verujem da joj je bilo lepo sa decom,ali isto tako ne sumnjam da se rado vraća kući jer je tamo čeka neko kome je ona,rekla bih,najvažnija osoba na svetu.
    Srećne materice i predstojeći praznici!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Na Goču je bilo lepo, ali ne tako kako je očekivala. Sve ima svojih prednosti i mana.

      Uglavnom, sad je kod kuće a tu joj je, kako kaže,najlepše.

      Srećni praznici i tebi i tvojima.

      Избриши
  13. Voljela bih procitati nesto sto pises. Ne znam da se u svim krajevima obiljezavaju ta tri praznika pred Bozic, ali je lijepo cuti o njima. Volim sto pratis tradiciju i dobre obicaje. Ovo s tanjirom mi je super. Ugodno novogodisnje vece i sve najbolje u narednoj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pratim tradiciju jer sam htela da naučim svoje dete šta je red, kako se to već kod nas kaže. Kako se ponaša u kojoj prilici, šta ide a šta ne. Kako će ona kad odraste-ne znam, ali da bi se krenulo u svet, mora se znati odakle si krenuo. Mene lično mnogo nervira kad vidim kako ljudi izigravaju neki nivo tako što se zgražavaju nad nekim stvarima ili izvrnu njihov smisao i značaj. Mi smo zemlja seljaka, sa Balkana smo i to smo mi. Niko nije savršen i ne treba se stideti svog porekla.

      A to što pišem, čitaćete. Pa, možda već sutra.

      Избриши
  14. Čekaj me, i ja ću doći, samo me čekaj dugo :)
    A i ... sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da.. :D I kod mene na blogu te nešto čeka...;)
    Divan post, zaista sam uživala čitajući.
    Nekada mi je strašno žao što ne stignem redovno da čitam sve divne blogove za koje znam.
    Divne si poklončiće spremila, oduševljena sam ovim tanjirićem sa Sneškom.

    ОдговориИзбриши
  15. baš si lijepo opisala običaje pred Božić , kod nas toga nema iako ima onih koji to prenose, i koji su doživjeli kao moj muž..i divno je da djeca znaju ono što s eprenosi sa koljena na koljeno jer meni to nije imao tko pričati a volim običaje :)
    Divno si riješila snješka i čašu :)
    želim ti sve najljepše željekoje si možeš poželjeti u Novoj godini :D veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Običaji, poslednjih godina, izumiru, menjaju se, zavisi od kraja. Neki krajevi Srbije ne znaju za ovaj običaj, tj. davno se izgubio.
      Smatram da moramo znati svoje poreklo i običaje i sve ono što nas čini takvim kakvi smo, da bi se išlo dalje. I vreme koje je za nama nije dozvoljavalo da se neke stvari održe, ali dobro. Nismo mi tu krivi.
      U biblioteci sigurno postoji neka knjiga o običajima i verovanjima, pa odatle možeš naučiti neke stvari.

      U svakom slučaju, važna je ljubav koju pružaš deci, sa običajima ili bez njih.

      Želim vam sve najbolje u Novoj godini. Budite mi zdravi, srećni, nasmejani, a sve ostalo se da naučiti i nadoknaditi.

      Избриши
  16. ⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱
    Chin Chin, querida amiga, que la felicidad, la poesia, la ilusion y alegria habiten en tu vida todos los dias del 2013! ⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★⋰⋱★★⋰⋱★⋰⋱★

    ОдговориИзбриши
  17. Fala ti Iskrice za ovoj ubav post i sto ne zapozna so vashite obicai, jas mnogu sakam da znam za toa...a i ovoj ubav podarok e unikaten i najvazno napraven so ljubov.
    Srecna nova godina tebi i tvojoj porodici zelim od srca!

    ОдговориИзбриши
  18. Bas lep post. I kad ises, pises srcem, kao i sve drugo sto radis. I ja te tu potpuno razumem. A sto su ti lepe balerine! Bas mi je drago da sam te inspirisala. Mogla sam ti poslati sablon mailom da ti bude lakse, ne setih se a=ranije.. Divan post! Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, lepo si opisala kako se prave. Toliko jasno i lepo da sam se snašla i bez šablona. Stvarno su slatke.

      Drago mi je da ti se sviđa post. Sve najbolje.

      Избриши