понедељак, 06. октобар 2014.

Da, moguće je

Eto, i ja da ugrabim malo vremena za sebe. I šta sam odlučila da uradim? Pa šta drugo nego ono što volim, a to je da se vratim blogu. Da, moguće je... Novi post, konačno!!!

A šta sam radila sve ovo vreme dok me ovde nije bilo? U svakom slučaju, postoji samo jedna reč, a to je SVAŠTA! Bukvalno tako, verujte.

O letovanju i odmoru ću kasnije. Uglavnom, prošao mi je u skitanju, radu koji nije vezan za hobi, već za svakakve sitne i krupne stvari. Ima tu dosta da se priča. A uživala sam i u blagodetima jeseni, tipa zimnica, krečenje, čišćenje... Sad je i sa tim gotovo.

Nego, Ana me je tagovala i postavila pitanja u vezi šminkanja, kozmetike i ostalih stvari, na koja ja imam samo jedan odgovor a to je DM i Balea. Jasno, naravno, šminkam se. Mislim, da, moguće je i to, iako vrlo retko. Nokti su mi uvek nalakirani, što jeste-jeste, a parfemi, kreme za telo i sve ostalo je stvar higijene. Maskaru sam sakrila, kao i rumenilo, neka mi se nađu. Ne daj Bože, iskrsnuće mi da idem negde, a i jedan par štikli. Upotrebljivih,  naravno.

Ustvari, meni je to super! Možda zvučim uvrnuto, ali nekada mi je šminka i ostale (ne)važne stvari bila prioritet u životu i da mi je neko rekao da ću uživati u tome da moje dete rastura sve te stvari, ne bih mu verovala, ali istina je! Živa istina! Da, da, i to je moguće! Čovek se menja. Od parfema, najviše volim "Lagunu" Salvadora Dalija, a ni toaletna voda pod istim imenom nema mane. Od letnjih, volim "Adidas", "Puma" i ostale koji imaju tu mirisnu notu. Ne volim, tj. užasavam se kad vidim da ljudi ne razlikuju dnevnu i noćnu toaletu, a takvih je sve više... Ili ja, možda, postajem, netolerantna, da ne kažem stara?

A evo i jednog recepta, inspirisanog jelom koje se zove "Francuski ćevap" a našla sam ga na netu, na nekom sajtu o kuvanju. Ukucala sam najčuvenije pitanje koje glasi ŠTA DA KUVAM DANAS i izašao mi je pomenuti ćevap. Između mesa i povrća, ja biram povrće, ali nije bilo smisla da  ne jedem ono što sam ja ličlno spremila. Ko zna šta bi ljudi pomislili...

Dakle, propržiti šampinjone,


                                 Blanširati brokoli,

                             
                               Malo krompira, da se ne baci


Ne, ne šalim se, zaista, nisam znala šta ću sa dva krompira, pa sam umutila pire, dodala jaje, so, začine... E, sad, ono čemu ja pribegavam kad nema belog luka, jeste senf. Daje lep ukus jelu. A i kad vas mrzi da ljuštite beli luk, uradite isto. U suštini, nema razlike u tome da li vas mrzi da ga ljuštite ili ga zaista nema. Svodi se na isto, zar ne?


U tu smesu dodati mleveno meso i ostaviti malo da se sjedine ukusi. Nakon toga, na dasci posutoj prezlama ili palentom, rastanjiti deo smese,


na koji se stavi list kačkavalja, šampinjoni i koji se urola. Lepo se oblikuje masa, bez brige. A znate li zašto? Zahvaljujući krompiru, tj. pireu.

                                       Pržiti i to je sve!


Ja sam servirala uz šampinoje u pavlaci i brokoli, ali moguće je praviti bilo kakve kombinacije. U svakom slučaju, ukusno je.

A što se skitanja tiče, priču počinjem od kraja, a to je POTPEĆKA PEĆINA koja se nalazi u selu Potpeće, između Užica i Požege i specifična je po mnogo čemu.
Prvo, to je pećina koja ima najveći pećinski otvor na Balkanu, unutra nije hladno, ne ponire, kao većina pećina.

Duga je 10 km, ali je za turiste otvoreno samo 555 metara, vodiči su ljubazni, okruženje je lepo. Ima dosta restorana, a tu je i selo Zlakusa, čuveno po grnčariji, pa usput ima dosta radionica u  koje možete ući, videti ih i kupiti nešto ako vam je volja.

Glina koja se ovde koristi za izradu posuđa je PRAVA pravcata, tako da, ako se odlučite da kupite nešto, budite sigurni da će vam to i trajati.

Evo slika iz pećine:




                                Veoma je visoko!




Pećinski ukrasi su jako lepi. Naravno, nisam propustila da uzmem neki, jer su mi uvek bili fascinantni, kao i proces njihovog stvaranja, mada ih je teško izlomiti. Gumeni čekić bi završio posao za neki veći komad, ali njega čuvam u kolima, treba mi kad spuštam ručnu kočnicu. Smejte se slobodno, ali taj trik mi uvek upali. Ustvari, da je sve kako treba  ne bi bilo zanimljivo.

Ta, znate me! Ako nije neki "patent" u pitanju, nisam živa!

U svakom slučaju, uživajte! U čemu god! Bilo da je u pitanju šminkanje, skitanje, kuvanje, hobi, radite to tako da vam srce bude ispunjeno!

17 коментара:

  1. Povratak u tvom prepoznatljivom "šašavom" stilu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da je drugačije, ne bi valjalo, zar ne?

      I da ti se pohvalim: Pala je prva petica i to baš iz italijanskog!

      Избриши
  2. baš si mi falila, Iskrice! da nema FB, već bi te osobno pošla tražiti!

    ОдговориИзбриши
  3. Dobro si došla, uvek, naročito u periodu kad se ljušti paprika. Adresu znaš i još nije kasno da kreneš, da se uveriš da li sam to sigurno ja!

    ОдговориИзбриши
  4. Pa bio je i red da se pojavis! Nije da sam ja bas mnogo aktivnija od tebe, ali ipak... Salim we, drago mi je da si dobro provela leto I ranu jesen, da si dozivela lepe stvari, zavrsila zimnicu, pa bi sad mogla I nesto kreativno da uradis, cisto da nas obradujes! Pusa I zagrljaj za tebe i Smiljanu. :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Završila sam, da, a završila sam i školu, kao i švercovanje u školskom autobusu i zaista je red da pokažem šta sam napravila.

      Избриши
  5. eto te napokon, kao i sama nestanem pa samo iskrsnem.. ali baš si falila :D
    baš fascinantne slike iz pećine, a i ručak je ok iako ja čevape baš i ne obožavam ali s povrćem mogu doći u obzir ..što se tiće šminkanja , ja se ne šminkam baš ako nije neka prilika u kojoj baš moram da budem, inaće ne, baš ništa, lak popuca čim namažem, jednostavno sm lijena da ga svako malo lickam i mackam a čim operem suđe već počne da se guli, kao što sam rekla baš mora da bude posebna prilika za sve to, naravno mackanje kremicama poslije kupanja to mi je obavezno ali ovo što se baš vidi to mi baš i nije obavezno a i doma sam stalno ne vidim smisla u tome...jedino što sam ovisna o tome da s eofarbam u narančasto a nikako da mi uspije vratiit ali uspjet ću ja već :D
    Puno pozdrava tebi i tvojoj curici.. uživajte

    ОдговориИзбриши
  6. Meni su pećine uvek bile fascinantne! Ova je, zaista, jako, jako visoko. Prolazi se između stena strmom, uskom stazom, jer je u tom kraju Srbije takav reljef, inače.

    Što se šminkanja tiče, rekoh, šminkam se, ali retko. Kompletna šminka ide samo za izuzetne prilike, a preko dana rumenilo i maskara. Mislim da nema potrebe više od toga. Sve ostalo je stvar higijene, bar ja to tako gledam. Više volim da mi kosa bude čista, koža negovana, nego da stavim najskuplji karmin. A da se videti svašta na ulici, što jeste-jeste!
    Suština i jeste u onome što se ne vidi. Lako je imati savršenu frizuru: Odeš, platiš i to je to, ali ona sama za sebe nije ogledalo osobe koja je nosi. Ima tu mnogo toga...

    ОдговориИзбриши
  7. Puno sam te poželjela,volim čitati tvoje postove,nekako me umire i nadahnjuju a osmjeh mi ne nedostaje dok ih čitam..ovaj recepis prvom prilikom ću probati,jer znaš da mi kuhinja nije mrska.Nadam se da si mi dobro to je ono najvažnije u svemu..drago mi je da si tu,velika pusa ti leti!

    ОдговориИзбриши
  8. Woe delicious!!!
    Have a nice day!! my g+ for you!!!!:))))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОдговориИзбриши
  9. Recept je odličan,isprobaću ga sigurno. A čekić kao rekvizit za vožnju mi zvuči poznato, toliko je načina da ga tokom vožnje čovek upotrebi..;)

    ОдговориИзбриши
  10. Baš se radujem što vidim da si nam se i ovde vratila. Vedra i pozitivna, kao i uvek.
    Dopada mi se sve o čemu si pisala. Naročito pećina, i ja bih tamo volela da odem, samo da je da mogu i da ostanem neki dan duže :)

    ОдговориИзбриши
  11. Njam, moram priznati da mi je ovo otvorilo apetit iako sam tek ručala:) dobar recept, morati ću ga probati (minus brokule, mislim da mi muž ne bi oprostio ako mu to serviram)....i ja volim senf, ali ga stavim manje jer imam osjetljiv stomak....navodno u Indiji ima manje raka jer koriste senf:)

    Pećina divno izgleda, uvijek su me fascinirale...čuči neki mali istraživač u meni, a ponekad i izađe na vidjelo...super fotografije...i prava glina super zvuči, mislim da nisam nikada radila sa njom, samo s onim varijantama iz hobi dućana.

    Ja se baš i ne šminkam puno...ali voljela bi malo više naučiti o svemu tomu, jer navika je ili jedno ili drugo, a ne bih voljela da se baš nikako ne znam našminkati.

    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. Pećina je jakolepa,volela bih da je posetim! Šta da kuvam danas? Dala si mi ideju za sutra, ako ne odskitamo negde, dete već ide sa školom, imaju vikend izlete često i to je jako lepo..Pozdravljam te puno!

    ОдговориИзбриши
  13. Dearest Nataša,
    So happy to hear from you and surprised to see you use mushrooms here!
    That has been our work, my husband Pieter was the founder of the 1st and only practical training college for mushroom growing in the world. Campbell Soup hired him to train their people here in the USA and Pieter designed 2 modern, Dutch technology farms for them in the USA. That's why we are here...
    Why don't you put the translator on your side bar? http://www.bing.com/widget/translator
    Just copy this and follow instructions. That way you can attract more visitors to your blog.
    Sending you hugs,
    Mariette

    ОдговориИзбриши