уторак, 31. март 2015.

Umetnost u pesku

Kad sam bila u srednjoj školi, moj profesor likovnog, izuzetan čovek inače, govorio je da na svetu postoje tri stvari koje se ne mogu definisati, a to su: život, umetnost i ljubav. Svako od nas ima svoj doživljaj pomenutih stvari i neko sopstveno viđenje.
Nisam umetnik ali sam njen veliki poštovalac i kod mene ona budi posebne emocije, bez obzira da li je vizuelna ili neka druga.

"Na put oko sveta" kako se i zvala ova izložba, kreće se odavde, iz jedne ruševine od fabrike koja je za ovu priliku pretvorena u lep prostor, zahvaljujući dobroj ideji i viziji, kao i želji da se maksimalno iskoristi ono što je na raspolaganju.



Prva figura je stjuardesa, koja će svima poželeti srećan put, a na dalje, čovek može sam da se uveri gledajući ove figure kako je svet veliki, lep i raznolik!




















Ja sam ostala bez daha, iako mi nije prvi put da vidim ovako nešto, i ako se slučajno pitate da li sam i ja pravila nešto od peska, mislim da odgovor znate, a znate i mene, već...



 U restoranu služe hranu iz ovakvih tanjirića i dobijate ovakav pribor, koji sam ja iskoristila da napravim suvenir koji je i upotrebljiv. Stvarno sam nemoguća, priznajem, jer sam sve nove podloge upropastila i ne umem da radim ako nešto nije povezano sa otpadom.

Nisam pričljiva kao inače, jer ovaj post je jedan od onih za gledanje. Svaka figura je priča za sebe, slika jednog dela sveta koji može biti blagonaklon, surov, glamurozan, usamljen, a sve u svemu LEP, kao što je i sam život, umetnost ili ljubav, koja je u osnovi svega.

Želim vam da uživate u ovom malom putovanju, da kroz razmišljanja o pesku vratite neke lepe dane u sećanje, a ova priča koju možete pročitati ovde, takođe je podsećanje na nešto uspavano u nama.




14 коментара:

  1. Одговори
    1. Figure su savršene! Bila sam i ranije na ovakvim izložbama, ali se uvek iznova oduševim.

      Избриши
  2. nekad slike govore više nego riječi, ja sam u postovima nekada pričljiva, a nekad baš i nisam. Ove skulpture od pijeska su prekrasne, baš su me oduševile....nisam nikad pokušala napraviti ništa od pijeska, ali nekako mi se čini da u tom mediju ima nešto poetično, nešto što podsjeća na prolaznost vremena.

    Pribor za jelo si divno ukrasila...i mislim da znaš što želiš reći...ja ideje za napraviti nešto obično dobijem kada nešto razbijem ili kada nešto želim reciklirati--i često uz dosta truda dođem do nečeg što se moglo lako i kupiti, ali za mene nije to to...uvijek je ljepše sam nešto napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja volim pesak, a sa ovim nije teško raditi, jer je specijalno oblikovan da bi se lakše vezivao i figure bile trajnije. Naravno, treba tu talenta i talenta, ali što se tiče alata, vrlo je jednostavan.
      Podseća, da, na prolaznost vremena, ali i oživljava, kao što sam rekla nešto uspavano u nama, a to je baš vreme. A priča? Priča takođe podseća na to da u svima nama spava ljubav.

      Избриши
  3. Lovely work!!! I love the lion!!!
    Have a nice day!!! and my g+ for you!!!:))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОдговориИзбриши
  4. Divne figure. I u Kopenhagenu se odrzava jedan slican festival figura u pijesku.

    ОдговориИзбриши
  5. čovječeeee... nemam riječi za ovaj pijesak...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Fenomenalno je, da čovek ne poveruje kako je to urađeno! Svaku figuru sam obišla nekoliko puta.

      Избриши
  6. Ne nalazim riječi da opišem moje oduševljenje figurama. To tako vijerno izgleda...
    Iznova vrtim tvoje fotografije i ne mogu se nagledati. Privilegija je videti svojim očima ovako nešto.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОдговориИзбриши