субота, 24. новембар 2012.

Vreme darivanja

 Subotnje veče, maglovito, hladno. Miriše na zimu.
Ja sedim u toploj sobi i uživam gledajući blogove. A pre toga, gledam nastupe moje ćerke,koja od sobe pravi diskoteku a ja sam tu, kao, publika.

Vidim da je praznično raspoloženje već zahvatilo sve, a ja, izgleda,malo kasnim. Da mi ovo sleganje informacija nije poremetilo osećaj za vreme?  Samo da mi se ne poremeti centar u mozgu koji je zadužen za novogodišnje ukrase, cipele, tašne i ostale stvarčice, inače, neće biti dobro.

Ali, držim se još, što se vidi i po radovima sa kreativne radionice. Tema je bila PAKOVANJE POKLONA. Zapravo, trebalo je spojiti lepo i korisno, odnosno RECIKLIRATI.

Deca su se jako lepo snašla. Cvetovi su napravljeni od 12 trakica papira, gde smo 6 trakica isekli od listova bloka za crtanje, drugih 6 od tanjeg kartona u boji. Sredina je popunjena trakama novinskog papira, koji smo nazvali SUPICA, onako, spontano, jer nas je podsetio na supu.
Isekla sam običnu kartonsku kutiju na pravougaonike i zamislili smo da je to poklon koji treba da se umota. Zatim sam im podelila ove tzv. ukrasne elemente, i to ne mnogo, jer sam tražila od njih da se, prosto, snađu. Na kraju krajeva, nemamo uvek sve pri ruci, a i kad odemo u prodavnicu, da li uvek ima sve što nama treba? Pa, iako ima, možemo li uvek da kupimo? Ne, naravno. Menjali su između sebe trake, cvetiće, kartončiće, menjali su ideje, pomagali jedni drugima, što i jeste primarni cilj radionice. Razvijanje timskog duha, razvijanje komunikacije, kao i sticanje nekih znanja i savladavanje jednostavnih a praktičnih i primenjivih veština.

Ovde je samo nekoliko radova, jer mi je aparat iznenada otkazao. Slika samo u mraku.




Ne mogu vam opisati njihovu radost posle svake radionice, niti moj osećaj sreće kad me vide pa mi potrče u susret! Ili kad počnu, kao u horu, da mi pričaju šta je danas bilo u školi, ko je bio najbolji, ko je šta rekao, ko koju ocenu dobio i na kraju, obavezno pitanje-kad imamo ponovo radionicu? Kao da ne znaju, ali da pitaju, ipak, za svaki slučaj.

Moram da se zahvalim ljudima iz štamparije RIŽA, Željku, iz galerije PERPER  jer su oni podržali našu radionicu, dali nam deo materijala. Jedino što su rekli, bilo je SVE ZA DECU. Svi smo im zahvalni zbog te podrške i poverenja.

Već sam pisala o tome da naša škola ima tradiciju dugu 150 godina, ali se nadležni prema njoj ne ophode tako. A ja, rešena da školi vratim stari sjaj, bijem bitke na svim frontovima. Ne ide mi tako loše moram vam priznati!
Moja zamisao je, tj. jedna od mojih zamisli, da se u školi napravi biblioteka. Ne mora biti velika, jer je većina dece učlanjena u Gradsku biblioteku, ali nemaju svi tu mogućnost, a bilo bi lepo da im neka literatura stoji na raspolaganju.

Htela sam da vas zamolim da, ako ste u mogućnosti, pomognete. Knjige ne moraju biti nove,a ne moraju biti ni skupe. Ako imate knjige koje su vaša deca prerasla, ako imate knjige koje su vam višak ili možete da pomognete na bilo koji način, mi smo vam zahvalni. Bićete rado viđeni kod nas u školi a ta poseta će vam, sigurna sam, ostati u najlepšem sećanju.

A ja ću sada, ispuniti obećanje dato Klaudiji, i napisati nekoliko stihova iz knjige o kojoj sam juče pisala.
Pesma se zove NEKA CVETA POLITIKA, a pisao ju je moj deda, otprilike 84. godine. Radi se o devojci koja se žali majci, jer treba da se udaje, momak radi u privredi, a privreda boluje. Majka je teši, pa kaže:
                      "Ćuti, kćeri, naći ću ti diku
                       koji samo vodi politiku.
                       U privredi, mila kćeri moja,
                       Treba mnogo žuljeva i znoja.
                       Biće svega, nek je zdravo dika,
                       Neka samo cveta politika".

Želim vam dobar vikend. Budite mi veseli, kreativni, nasmejani, srećni. Dolaze nam praznici, vreme darivanja. Poklonimo jedni drugima najvrednije što možemo pokloniti, jedinu stvar koja se uvećava davanjem, a to je LJUBAV.

42 коментара:

  1. Ko bi rekao da su pakovanja pravila deca?!
    Svaka ti čast,pomažeš im da budu pravi,mali umetnici!
    Pesma tvog dede je pesma za sva vremena,svuda je oko nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i u moje ime i u ime dece. Izguraću ja sve što sam naumila
      jer oni to zaslužuju i bićemo primer sela u kome je lepo živeti.
      A što se tiče pesme-u pravu si. O tome sam pričala prošli put kad sam rekla da je trebalo hrabrosti da se kažu neke stvari. Niko od mojih nema materijalno bogatstvo koje je mogao da ostavi unucima, ali su nam ostavili mnogo, mnogo više.

      Избриши
  2. Kako to djeca lijepo naprave, ukrase... Svaka čast, učiteljice!

    ОдговориИзбриши
  3. prelijepo svaka čast budi ponosna i na sebe i na njih stvarno je lijepo :)

    ОдговориИзбриши
  4. Mogu samo da zamislim kolko je divan osećaj motivisati decu na taj način. Deca su jako kreativna ali im današnja tehnologija i način života nakako ubiju tu kreativnost. Bar je to moj utisak. A taj praznični osećaj će verovatno i do nas da stigne, tamo nekog 25,26 decembra :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, divno je kad vidim njihove zbunjene poglede. I veruju mi i ne veruju, zar od ovih neuglednih trakica može biti nešto i još hiljadu pitanja u njihovim očima, ali i velika radost kad urade nešto, kad su zadovoljni svojim radom.
      Ja sam pristalica tehnologije koja nam olakšava život ali ne smemo se izgubiti u tome.

      Избриши
  5. Felicitaciones por tan bella artesanía, te dejo un fuerte abrazo!
    Bonito fin de semana.

    ОдговориИзбриши
  6. Hi friend of mine, how beauitful artcrafts, so lovely and moving.
    Liked me your emotive post. Have a nice time in the warmth of your sweet home and... dalihugs. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks, dear. I love children~s works and crafts. They are so honest and sweety.
      Everithing I do, I do it with so many emotion, by heart, all my heart and soul...

      Thanks for your comment, and have a nice day, too.

      Roses kisses

      Избриши
  7. Nataša stvarno ti mogu zahvaliti na toplini i optimizmu kojim zrači svaki tvoj post,čitajući te,stvarno uživam kada vidim kako male stvari činiš velikima,ljubav je ono što nam svima istinski treba,ona je univerzalni recept za sve dobro..hvala ti na takvom duhu,zaista si bogata žena:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi na takvim rečima. Ako deo moje energije i ljubavi koju nosim u sebi dopre do drugih, ja sam zaista bogata žena. Verujem da je mnogo pozitivnih i dobrih ljudi na svetu, samo je pitanje momenta kada ćemo ih naći. Sve zavisi od nas i načina na koji gledamo stvari. Ako želimo da vidimo loše i najlepša stvar će biti loša, ali ako želimo da vidimo dobro- naćićemo ga ma gde ono bilo. Svako od nas ima tu crtu u sebi, samo neko ne ume da je ispolji, iz nekog je treba izvući, kod nekog dograditi. Ali ako želimo bolji svet, moramo se osloniti na decu i verovati im. Moramo im reći šta svet čini boljim mestom i verovati im, naravno.

      Избриши
  8. Divne stvari se dešavaju divnim ljudima draga. Zato me nimalo ne čudi da te deca tako vole i raduju se svakom susretu sa tobom. Odlična je ideja da podstakneš stvaranje biblioteke, jer deca generalno ne čitaju dovoljno. Pošalji mi adresu na koju mogu da dostavim knjige, biće mi zadovoljstvo da pomognem koliko mogu. Verujem u dobro u ljudima i sigurna sam da ćeš i nadalje imati podršku u realizaciji svojih ideja.
    Uživaj u vikendu i pripremama za praznike sa svojom devojčicom.
    Šaljem vam zagrljaje!! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puuuuuuuno. Poslaću ti adresu, a možeš i doći direktno kod nas,kako ti odlučiš. Ja bih više volela ovo drugo, da te deca upoznaju i vide, da vidiš naše selo i upoznaš dobre ljude.

      Njihova radost je i moja, jer zajedno učestvujemo u stvaranju nečega što je jako lepo, zajedno odrastamo. A ako i ostale ideje realizujem, biće to prava stvar, veruj mi.

      Избриши
  9. Kao što sam već rekla djeca su pravi profesionalci, djeci i treba što više takvih radionica jer kao što si i sama rekla oni se tako i razvijaju, te i više druže :)
    Hvala na ispunjenom obećanju za stih pjesme od djeda, lijepo je to što ti je ostavljen dio njega :)
    Lijepi pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, obećanje je obećanje. Drago mi je da ti se sviđaju njihovi radovi i da podržavaš moju ideju. Uostalom, i ti si reativac pa znaš šta to znači.

      Избриши
  10. Vidi se da uživate i ti i djeca na tim vašim radionicama. Poslala bih ti koju knjigu, ali ja ovde imam samo na italijanskom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, kao da si poslala. Razumem da nemaš u Italiji knjige na našem jeziku, pa još za taj uzrast. Kod nas se uči engleski a od petog im dodaju italijanski, pa ćemo ti se, svakako, obratiti tada.

      Uživamo na radionicama, zabavljamo se, pričamo, svi smo opušteni.

      Preneću deci da si htela da nam pošalješ knjige, jer njima je uvek zanimljivo da slušaju o mojim blog prijateljima. Iako čitaju komentare, ja ipak moram da im ispričam ponovo ko je šta rekao. Znaju i gde ko živi i čime se bavi, pa i vi dođete kao deo naše radionice.

      Избриши
  11. Oh, mila moja Nataša.
    Duboko sam dirnuta!
    Prelepo pišeš, prebogata si, obdarena ljubavlju prema celom svetu, sjajnim idejama i duhom...ne bih poželela ništa više.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Neno, to su velike i jake reči. Ni ja ne želim ništa više kad vidim koliko me razumete i podržavate.

      Избриши
  12. Draga prijateljice,
    Na mom blogu te čeka nagrada kao znak zahvalnosti za druženje i podršku. Dodji i pogledaj kada budeš imala vremena.
    Veliki pozdrav!!
    Vesna

    ОдговориИзбриши
  13. Ovi dečiji radovi su toliko kreativni i maštoviti, baš onako kako samo deca umeju. Divno što imaju takvu učiteljicu. Ja bih rado poslala barem neku knjižicu, pa kada budeš mogla pošalji mi poruku na mail milicaknezevic13@gmail.com da te pitam za neke informacije. Puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши
  14. Prelijepo su djeca umotala paketice, jako slatko. Predivan post i pjesma :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Goco. Trudim se da dam sve od sebe, kao i deca, da bi radovi bili što bolji.

      Избриши
  15. Draga moja, još jedan inspirativan post. Mogla sam doslovno osjetiti tu pozitivnu i kreativnu atmosferu vaše radionice, ti si stvorena za rad s ljudima, možda upravo s djecom koja te jako vole:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda, nikad se ne zna gde te vodi put. Ja volim da radim sa ljudima, ma kako to bilo teško. Volim da pričam, da komuniciram, ne volim poslove koji zahtevaju ćutanje i tišinu.

      Atmosfera nam je odlična, rastemo zajedno.

      Избриши
  16. Ajme, koliko imaš komentara! Moj sigurno nećeš ni primjetiti kad je na samom dnu. Baš mi je drago što su djeca odlično prihvatila tvoje radionice, sigurna sam da osjete tvoju pozitivnu energiju pa se i oni osjećaju bolje.

    ОдговориИзбриши
  17. Pa, Jasna, odmah da ti kažem da grešiš i to po pitanju komentara. Naravno da ću ga primetiti ma gde bio i odgovoriti, jer to je poštovanje.

    Kako da ne primetim bilo čiji komentar kad je to ono što mi znači i što mi daje smernice, bilo da je pozitivan ili ne.

    Što se dece i radionice tiče, u pravu si. Svi se osećamo lepo, što nebi bio slučaj kada bih predavala recimo, matematiku ili bilo koji drugi predmet gde mora da se ispoštuje program koji je nametnut. Ovi časovi su odmor od redovne nastave.

    I nastavi da komentarišeš, slobodno, ja volim vaše komentare.

    ОдговориИзбриши
  18. Woww....beautiful handmade embellishments!! Thank you so much for stopping by, hope you a wonderful week, full of things that makes your heart happy<3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    ОдговориИзбриши
  19. Beautiful and creative work!!! made ​​with love!
    Have a good week, dear!

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОдговориИзбриши
  20. Divna ideja za radionicu. Deca su sigurno odusevljena i jedva cekaju da uviju svoje pokloncice. I divna ti je ideja za biblioteku, ne odustaj lako

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne odustajem. Što se upornosti tiče, možete me zvati krpelj, slobodno. Kad se za nešto uhvatim, ne popuštam. Javilo se dosta ljudi, paketi sa knjigama će uskoro početi da stižu i ja sam presrećna.

      Избриши