уторак, 12. фебруар 2013.

L`amour, l`amour

 Nikada mi taj Dan zaljubljenih nije nešto posebno značio, jer po meni, ne odražava suštinu ljubavi, nije prava forma koja bi mogla biti adekvatna za jedno tako, kompleksno osećanje.

Ali, nikad nisam ni imala ništa protiv. Ni jedan jedini argument. L`amour, l`amour, moja je diviza.


Juče sam, slučajno, posle višednevne, namerne potrage, našla ove razglednice. Odavno sam želela da vam ih pokažem, ali nije mi se dalo, sve, evo, do danas.

Na početku, beše reč. Kratka, jednostavna, uobičajena...

Kasnije, koja reč više, pa razglednica... Prva, druga, treća... Pisma... Gomila reči... Naravno-ljubav!



 Iz te ljubavi, rođena sam prvo ja, pa moja sestra. A onda i naša deca. U međuvremenu-sve ono što čini brak i porodični život. Malo suza, više smeha, radosti, tuge, dobici, gubici, odlasci voljenih osoba, dolasci još voljenijih...

Pogađate, ovo su razglednice koje su moji roditelji slali jedni drugima dok su se zabavljali. Još se sećaju gde je koja kupljena, kad je poslata. Kad smo bile male, ja i sestra, "krale" smo ih iz kutije u kojoj su stajale, jer su nam izgledale čarobno, kao i sve u vezi sa njima. Danas isto tako izgledaju našoj deci, koja i ne znaju za život bez telefona, interneta, kompjutera, a ni za život u iščekivanju, recimo, pisma. Pravo, pravcatog, pisma koje putuje danima iz jednog mesta u drugo.

A pre koliko godina su putovale od Užica do Kraljeva i Skoplja i nazad, saznaćete ako broj razglednica koje vidite pomnožite sa 4 i tom broju dodate 2. Da, u avgustu ove godine će biti četiri decenije braka. Dve godine pre toga,  ljubav je bila izražena u rečima ispisanim na poleđini ovih romantičnih razglednica.

Zavidim im na tom vremenu i uspomenama koje imaju, na onome što su postigli zahvaljujući ljubavi koja ih vezuje sve ove godine.

32 коментара:

  1. Ah, kakvo putovanje u prošlost. Nećeš verovati, ali upravo sam o svemu tome pričala mom sinu juče... No, zaključak je da je ljubav onaj začin bez kojeg bi jelo zvano život bilo prilično bljutavo i zato uvek glasam za nju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja uvek glasam za ljubav!

      Lepo je sa svojom decom pričati o ovakvim stvarima i imati nešto što će biti svedok vremena koje je prošlo. Lepog i romantičnog vremena.

      Избриши
  2. Hermoso post, un verdadero homenaje al"amor", un placer pasar por tus letras!
    Abrazos miles, feliz día!

    ОдговориИзбриши
  3. Razglednice su prelepe, sećam se iz moje mladosti takvih.
    Sada su naka druga vremena, druge stvari su moderne, ali ljubav je uvek ista.
    Divne uspomene, drago mi je što ih nosiš u srcu i što čuvaš razglednice.
    LJubav pokreće svet.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, šta bi bio svet bez ljubavi? Čovek? Ništa, sve bi bilo prazno.

      Jako je lepo spoznati to osećanje, iako ume da bude bolno, a ko ga ne proživi-uzalud je živeo.

      Избриши
  4. Predivna uspomena,sigurno je divan osecaj imati tako nesto od roditelja:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, ali to tek sada znam i gledam kao lepu uspomenu. Dobro je da su sačuvali, a dobro je što se, meni se čini, polako, vraćaju u modu ovakve stvari. Ili bar slične.

      Избриши
  5. Jako lep tekst. Sve pohvale tvojim roditeljima što su sačuvali svoju ljubav, a na vas preneli tako divna osećanja, mnogi to nisu. Kažu da je srćan onaj ko ume da voli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo kažu. Ljubav je lepa u svakom slučaju, a još je lepša ako dugo traje.

      Избриши
  6. Kako lijepo Nataša:) Divne obiteljske uspomene, pravo blago! Mogu reći da sam sretna što u početku moje veze s mužem, kad sam ja još živila u Hrvatskoj, a on u Sloveniji smo si pisali pisma, bilo je to na početku ere mobilnih telefona...prije deset godina...Poruke na telefonu se izbrišu, ali pisma i razglednice ostanu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to je jako lepo. I ja volim pisma. Čuvam neka koja sam dobijala davno i uvek ih rado čitam, iako znam napamet šta u njima piše.
      Sećam se početka te ere sa mobilnim telefonima i nikad nisam želela da a imam. I sad mi predstalja opterećenje, jer takve stvari, koliko god da su dobre, umeju da budu i loše.
      Za razliku od pisama...

      Избриши
  7. Savršen post... ljubav je čarobna stvar i divim se svim starijim parovima :) A razglednice i pisma su također nešto posebno... nisam baš više dijete, ali se srećom sjećam vremena kada smo slali čestitke za Božić familiji i uvijek sam ih voljela birati i čekati da nama stignu njihove.. i žao mi je što toga skoro da više i nema :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je. I ja volim sve te, rukom pisane stvarčice. Kod nas se vraćaju čestitke u modu i drago mi je zbog toga. To biranje i iščekivanje i jeste najlepše u svemu tome.

      Избриши
  8. Prekrasan post,tako prigodan u kome se odražava puno ljubavi i onih pravih toplih emocija,sjećam se kada je slanje čestitki predstavljalo ono istinsko osjećanje prema nekome,divno si nas podsjetila na to vrijeme:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Htela sam odavno da objavim ovaj post, ali nisam našla razlednice. Izgleda da nije slučajno što sam ih našla baš sad, pred ovaj praznik.

      Imam i neke novogodišnje čestitke iz tog vremena i lepo je što su sačuvane, što će ostati unucima.

      Избриши
  9. točno, pisana riječ ostaje, kao neki vječni spomenik i posjetnik tih osjećaja! ja sam obožavala pisati pisma (i dobivati ih), imam nekoliko punih kutija, žao mi je da je taj običaj skoro pa nestao. a ovih razglednica se sjećam jako dobro, kupovale su se na trafici /kiosku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, u to vreme si jedino na trafici moao kupiti takve stvari. Razlednice, pisma, markice...

      I ja volim pisma, pa kad od pošaljem nekome nešto, ja pošaljem i pismo uz to. Kad sam dobila poklon od Silvije, obradovala sam se, ali me je pismo obradovalo najviše. Rukopis je odraz naše ličnosti. Ne bavim se grafologijom, ali mi je zanimljiva i volim, kad šaljem CV za posao, da to bude u rukopisu. Neke firme na tome insistiraju što mi se posebno sviđa.

      Избриши
  10. Joj,da! Već sam i zaboravila na takve razglednice....Ja ih još uvijek šaljem ( naravno, nema više ovakvih) i doista volim poslati i dobiti pismo ili razglednicu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema ovakvih, zato nam i jesu zanimljive. U svakom slučaju, lepo je dobiti pismo ili razglednicu. Bez povoda. Tad sigurno znaš da neko misli na tebe.

      Избриши
  11. Lijep post o ljubavi koja traje toliko godina! Ja mislim da svi mi koji smo nekad pisali pisma, još uvijek ih volimo, iako koristimo i kompjuter i mobilni, djeca koja sad rastu to ne mogu ni da razumiju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu razumeti jer nikad nisu tako živeli. Ne znaju za život bez elektronike. Ja na to gledam sa pozitivne strane, ali vidim da se, polako, gubi mera i veza sa realnošću.

      Sviđa mi se što se, bar kod nas, čestitke ponovo vraćaju u modu. Bila sam prijatno iznenađena kad sam videla užvu u pošti pred Novu godinu i to na šalteru za pisma.

      Избриши
  12. Hello dear friend!!
    Fond memories of the world's greatest love: the family.
    I wish you a wonderful day, sending a hug of friendship, be so happy, love is in the air.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Welcome back, amiga!
      You are right, viruses of love is in the air... This is time for love!

      Enjoy in Valentine s day. Big roses hugs

      Избриши
  13. prekrasen tekst, poln emocii <3
    pozdrav Julija

    ОдговориИзбриши
  14. http://upload-pics.org/images/40574069280472888541.jpg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks dear. Picture is so beautiful! I like it!

      I will show you gift in the next post. HUUUUUUUUUUGS!

      Избриши
  15. Divan post, prikladan za dan zaljubljenih. Divno je da su sacuvali razglednice toliko dugo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesu, sačuvali su, na sreću. Uvek su stajale u jednoj kutiji i valjda zato što su nam branili, nama su bile još zanimljivije. Sad sam im zahvalna što su nam branili da se igramo sa njima. Eto, imaće moja ćerka još materijala za svoj album sa starim razlednicama.

      Избриши
  16. videla sam post cim si ga objavila. Sorry, nikako da prokomentarisem, a htela sam jer je zaista divan. Secam se ovakvih cestitki i zao mi je sto ja nemam neku sacuvanu, bude u meni zaista razne uspomene iz detinjstva i devojastva. I drago mi je da ih vidim jer je to prava retkost

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, lepo je što su sačuvane. Zapravo, tek sad vidim da je lepo kad imaš neku ovakvu stvar, pa još kad je od ,tebi, bliskih ljudi.

      I meni su lepe, nostalgične, romantične...

      Избриши