четвртак, 23. октобар 2014.

Jelena i kraljevi Kraljeva



Ovih dana se navršilo sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske, pa je tim povodom, u Narodnom muzeju u Kraljevu organizovana veoma lepa, zanimljiva i impozantna izložba sa izuzetnom posećenošću, što me posebno raduje.

Ko je bila Jelena Anžujska?



 O njenom poreklu postoje dve teorije. Izvesno je da je bila Francuskinja i kraljevskog roda, a nadalje, svaki istoričar ima svoje viđenje koje nastoji da utemelji na istorijskim činjenicama činjenicama.
U 13. veku, udala se za srpskog kralja Uroša I na dvoru u Deževi, do koga se dolazi, kako mi kažemo "uz Ibar". Do mesta gde je bio srednjevekovni Ras, put je, ne baš ravan, ali je prijatan jer je ispunjen istorijom, pričama i prirodnim lepotama.

Ne znam kako je Jeleni izgledao dolazak u Srbiju, ali se njen buduću muž, Uroš I potrudio da joj ga ulepša tako što je celom dolinom zasadio jorgovane. To mesto je poznato kao Dolina jorgovana.




Kraljica Jelena je bila izuzetno obrazovana žena, plemenita i žena koja je imala viziju i cilj. Osnovala je prvu žensku školu, gde su devojke učile vez, muziku i sticale razne veštine koje bi mogle da im koriste. Učile su da pišu, čitaju i nisu samo bogati imali tu privilegiju. Naprotiv, izvori kažu da je i siromašnim devojkama bila pružena mogućnost da se na ovaj način prosvećuju. Činjenica je da je Srbija zahvaljujući njoj doživela preporod samim uvođenjem trgovine sa Dubrovnikom, razvojem zanata i ostalim aktivnostima kraljice koja je, očigledno, vodila državnu politiku razlilčitu od one na koja je do tada vođena. Kao vodeća žena tog doba, umela je da održi ravnotežu između Istoka i Zapada i stvori dobru osnovu za uspon Srbije.







Sahranjena je u manastiru Gradac, njenoj zadužbini. Na slikama su grob i žitije kraljice.









Jelena Anžujska se poštuje među Srbima, kao svetiteljka, kraljica, vladarka, majka kraljeva Milutina i Dragutina, zaštitnica siromašnih, a u narodu su se zemlje, kojima je ona vladala, zvale "zemlje kraljice majke".

I još nekoliko detalja sa izložbe:














 Oktobar je mesec kada u Kraljevu ima mnogo kulturnih dešavanja, jer u tom periodu se obeležavaju događaju koji su, pre svega, značajni za grad i kojima se predstavlja kulturno, istorijsko i sva druga nasleđa. "Kraljevi Kraljeva" je naziv likovnog konkursa u organizaciji KC Ribnica, gde je pristigao veliki broj izuzetnih radova. Konkurs je bio otvoren za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a na izložbi su predstavljeni najuspešniji autori. Neki radovi su nagrađeni, neki pohvaljeni a neki samo izloženi. Ne znam kako im je uspelo da izdvoje najbolje radove, kako su doneli odluku koga će da nagrade, jer je, verujem, bar na osnovu toga što sam videla na izložbi, bilo i više nego teško.


 Loše je slikano, vidi se, ali drugačije nije moglo. Čiji je ovo rad? Nije teško pogoditi, zar ne? Nije nagrađen, izložen je, ali i to je uspeh.



Svako je na svoj način dočarao deo prošlosti, neko veštije i bolje, neko slabije, ali je odziv bio veliki i dokaz je da se deca ne takmiče zbog nagrade nego da pokažu talenat, dobru volju, duh...

Kraljevo je ponosno na svojih sedam kraljeva krunisanih u Žiči, na svoje kraljice, ali može biti  ponosno i na one koji tek dolaze.

16 коментара:

  1. Uvek mi je drago kad naiđem na jedan ovakav post. Bravo za izložbu i izveštaj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Aleksandra. I ja volim ovakve postove. Ovo je samo mali deo izložbe koju, zaista, vredi videti. Ostala sam čitav dan u muzeju i uživala.

      Избриши
  2. Natasha, an interesting blog report. Thank you for sharing. Greetings Dietmut

    ОдговориИзбриши
  3. Great exposition !!! interesting story of the queen Jelena!!!
    I am glad you are well!!!:)))
    Have a wonderful weekend!!! my g+ for your post!!

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes, dear, I am well, very well. You post I LOVE SHOES is wonderful, I shared it.

      We have interesting history and interesting historical stories who waiting to be told.

      Besos for you!

      Избриши
  4. Divan tekst o našoj istoriji.
    Rad je fenomenalan, čestitam.
    Sledeći će biti i nagrađen, mada znam da je konkurencija jaka i da je uspeh veliki.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo je priča koje čekaju da budu ispričane i prikazane u pravom svetlu. Muzeji su divna mesta koja nam otkriju uvek nešto novo, a što se rada tiče, lep je. Ima ideju, ima dušu, iako linije nisu savršene. To se da uvežbati. Da li će biti nagrađen sledeći? Ne znam. Lepo je i pobediti, ali je važnije učestvovati i pokazati sebi da se granice mogu pomerati.

      Избриши
  5. Svaka čast za ovaj post! Uživala sam čitajući! :)

    GIVEAWAY kod mene :) http://kapege23.blogspot.com/2014/10/tackicahendmejd-jewelry-and-giveaway.html <3

    ОдговориИзбриши
  6. Одговори
    1. Priča je lepa sama po sebi, zar ne? I romantična a i dokaz je da žene vladaju svetom, ili bi bar trebalo da bude tako.

      Избриши
  7. Volim ovakve priče baš! Mnogo toga ne znamo, a trebalo bi da nas se tiče.. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trebalo bi, naravno, ali nismo mi krivi što ne znamo i što pripadamo onoj, kako ja kažem, "vakuum generaciji". Ali, eto prilike da ispravimo nečije greške, makar ovako, preko bloga.

      Избриши
  8. Dolina jorgovana- to mora biti prelijepo mjesto! I kakva romantična gesta za jednog muškog vladara onog doba! Eh, trebalo nam je više ovakvih inteligentnih i jakih žena...

    ОдговориИзбриши
  9. lep post, i sve pohvale sto ste izabrali tu temu, i naravno, pohvale za crtez na kraju, pozdrav Marija

    ОдговориИзбриши