субота, 5. јануар 2013.

Bolje da izumre selo nego običaj


Ne znam ko je to rekao, ali znam šta je mislio.  To je narodna poslovica, kao i ona NIJE SVAKI DAN BADNJI DAN, čime je jasno istaknuto značenje ovog praznika, kao i običaja. Ne samo onih vezanih za Badnji dan i Božić, za čije se proslavljanje spremamo, već običaja, generalno gledano, kao odraza kolektivne svesti jednog naroda.

Počele su pripreme za sutrašnji dan-BADNJI DAN, jer pravoslavci Božić slave 7. januara.

Srbija je, što se tiče običaja, bogata. Oni se razlikuju od kraja do kraja, ali simbolika im je ista. Izumiranje običaja je normalna pojava, ide sa vremenom koje je i samo podložno promenama, ali postoje stvari koje opstaju uprkos svemu i koje su dokaz da je porodica nešto najvažnije i da su običaji ono što nas održava, praznici nešto što nas spaja i budi u nama najlepša i najdublja sećanja i osećanja.

U rano jutro, na Badnji dan, odlazi se u šumu da bi se sekao Badnjak. Badnjak se seče od hrastovog drveta, a pre toga, poželi mu se DOBRO JUTRO i  bace se tri šake kukuruza na njega. Vodi se računa da padne na istok i da se ritual obavlja u tišini. Prvo parče drveta koje padne, zove se IVER i njemu se pripisuju magijske moći, pa se daje domaćici koja ga stavlja tamo gde želi da ima napretka. Obično to bude štala, bašta a najčešće posuda u kojoj se prave sir i kajmak.

Badnjak se donosi kući, sprema se slama i kukuruz, da bi se sve to uveče unelo u kuću, pre večere. Badnjak unosi domaćin, pozdravlja ukućane rečima SREĆNO BADNJE VEČE.
Zatim se badnjak, slama i kukuruz stave u sobu, ukućani se kade tamjanom, sveća gori, a večera se na slami. Deca i spavaju u slami čekajući Božić Batu da im ostavi poklone.

 HRAST sveto drvo starih Slovena, simbol snage, jačine i postojanosti. Verovali su da u njemu živi Vrhovno Božanstvo. Tamo gde nema hrasta, uzima se neko drvo sličnih osobina.
Pozdravlja se pre sečenja, da bi se Božanstvo odobrovoljilo.

Simbolika je u tome što svi ti rituali, predstavljaju Hristovo rođenje. SLAMA jer se rodio na slami, BADNJAK i VATRA u kojoj se pali je momenat kad su doneta drva da bi se mali Isus ugrejao a MARIJA je KUKURUZOM hranila stoku u štali, da stoka ne dira slamu na kojoj je dete.

Večera je posna, naravno, svečana, uz sveću i tamjan.

Tako izgleda proslava Badnje večeri u Srbiji, gde se običaji poštuju, čuva tradicija i gde se još ljudi rukovode pravilom da je nešto gre`ota a nešto sramota. Jedini običaj koji se,baš, i ne poštuje, to je ovaj o tišini i ćutanju, jer kad pođe ceo komšiluk da seče Badnjak, ko će da ćuti? A tek uz kuvanu rakiju? Nema šanse!

I još nešto: Ako vas zanima kakvo će vreme biti, uzmite uveče, posle Badnje večere, 12 ljuski od crnog luka. U svaku stavite so, stavite ih na prozor i ujutru pogledajte. U kojoj bude so pustila vodu, u tom mesecu će biti kiše.

I... Nemojte skupljati ništa sa stola  posle večere. Treba misliti i na one koji nisu sa nama i njima ostaviti nešto...

Ja vas pozdravljam, želim sve najbolje onima koji sutra slave Badnje veče. Da nam protekne u miru, radosti, veselju, a ja ću vam, dok moja ćerka spava u slami, pokazati kako je izgledao naš dom na ovaj veliki i važan dan.




22 коментара:

  1. Prekrasan post. Imate divne običaje za koje nisam znala. Sretan vam Božić!

    ОдговориИзбриши
  2. krasno, iskrice, baš lijepi običaji! samo naprijed, uz tebe neće izumrijeti, bar što se tvoje obitelji tiče :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na ovim rečima. Neće izumreti još dugo, ne samo što se mene tiče, nego i većine nas. U selima je, baš, onako starinski, dok u gradu uslovi života i stanovanja to ne dozvoljavaju, ali se običaj sprovodi simbolično.

      Избриши
  3. Baš divni običaji,drago mi je da si ti netko tko zaista drži do toga svega i zbilja zna cijeniti i očuvati sve to vrijedno vezano uz običaje..želim vam sretno sutrašnje Badnje veče,provedite ga u miru i zdravlju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi sve najbolje. Zaista se radujem sutrašnjem danu. Od malena je tako.

      Избриши
  4. Lijepo je što pišeš o običajima i što ih poštuješ, meni je zanimljivo čitati o tome.
    Srećno Badnje veče, neka protekne onako kako treba, očekujem fotografije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tabi sve najbolje. Fotografija će biti, iako mi aparat otkazuje, ali napraviću ja neku kombinaciju, jer neke stvari morate videti.

      Избриши
  5. Za sve ove običaje sam več čula (odnosno učila iz etnologije:)), ali pojma nisam imala da su ponegdje još tako živi! Mogu se samo diviti što ste ih očuvali! Sretno vam Badnje veče, uživajte u druženju i običajima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, i tebi sve najbolje. Ovaj deo Srbije, naročito, čuva običaje. Ima ih i u drugim delovima Srbije, ne kažem, ali, što bi moja ćerka rekla, "ovo je prava Srbija".

      Ne želim nikoga da uvredim, taman posla, samo kažem da se u našem kraju najviše drži do tradicije u odnosu na druge krajeve.

      Избриши
  6. Želim ti sretan Badnjak i Božić i nadam se kako ovi običaji neće otići u zaborav!U svakom slučaju, ti ćeš ih održavati:)Sretno i veselo bilo! Osobito s kuhanom rakijom:)

    ОдговориИзбриши
  7. Lepi su i mnogobrojni nasi Srpski obicaji,ali treba voditi misao i o tome da sve ne ostane samo na njima.Sustina je ljubav na delu,prema bliznjima,dobrocinstvo,pomirenje,milosrdje.Treba se zamisliti i nad nasim obilnim trpezama,pomoliti se za nas,za nase pretke,za nase buduce.Hvala ti Natasa na ovom lepom postu i na prilici da napisem ono sto osecam.Posetila sam za praznik materice vasu seosku crkvu-brvnaru,tamo se zaista oseca duh vekova, svi su ljubazni i gostoprimljivi,posle sluzbe smo se grejali i jeli kolace.I tako,oduzih ja,inspirisala si me nema sta:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bila si kod nas a nisi se javila?! Uh! Da nije ovih lepih reči, ne znam da li bih ti "oprostila".
      Treba se zamisliti, u pravu si, zato sam i odabrala ovaj naslov, jer mislim da on mnogo govori i bez bilo koje reči.

      Mislim da onaj ko nema usebi tu ljubav i ne sprovodi običaj, to je povezano.

      Избриши
  8. Uvijek mi je zanimljivo čitati o običajima, tradiciji i nekakvoj simbolici u tome svemu! Super post :) Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi sve najbolje.

      I ja volim ove teme, zato i pišem o njima. Budi i sutra ovde, biće još...

      Избриши
  9. Badnji dan je svemogući,
    on dolazi svakoj kući,
    ja ga molim od sveg srca
    da na vaša vrata kuca,
    zdravi bili i veseli
    to vam moja duša želi.
    Nek vam svako novo sutra
    bude radost Badnjeg jutra i
    srećan vam Božić sutra!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U ove stihove je stalo sve najbolje što se može poželeti. Hvala ti puno. I vama želim sreću, ljubav, osmeh i sve ono što ispunjava naša srca. Da vam bude takav svaki dan.

      Избриши
  10. Sretan vam Božić, uživajte u zajedništvu, miru i ljubavi! Predivan post, uživala sam čitajući :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga. Uzvraćam lepim željama.
      Drago mi je da ti se svideo post, jer ja volim da čitam razne stvari a i da pišem o njima.

      Избриши
  11. Ja još uvek učim o svim običajima i jako mi je drago što si spomenula neke za koje nisam znala. Slažem se da ih treba očuvati. Srećan Badnji dan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo je znati običaje. Razlikuju se od kraja do kraja, ali smisao i simbolika su isti.
      Polako, naučićeš. Ima dosta sajtova i literature na tu temu, a uči se i kroz razovor sa ljudima.

      Želim i tebi i tvojoj porodici i prijateljima srećan Badnji dan, Božić i sve praznike koji dolaze.

      Избриши